BLUE

Toch wacht Uber nog zware tijden in Nederland.

Volgens de rechtbank in Amsterdam zijn Uber-chauffeurs werknemers maar het bedrijf vroeg hangende het beroep om schorsing van dat vonnis. Het gerechtshof wijst die eis nu toe en de chauffeurs blijven voorlopig zelfstandigen. Dat is de uitkomst van het gerechtshof in Amsterdam dat liet weten dat het belang van Uber en de chauffeurs bij het voorlopig handhaven van de bestaande situatie zwaarder weegt dan het belang van vakbond FNV bij tenuitvoerlegging van het  vonnis.

Argument volgens het hof is dat Uber om aan die uitspraak te voldoen haar organisatie drastisch moet wijzigen met de nodige kosten van dien. Als het bedrijf in hoger beroep dan toch gelijk zou krijgen, zou het al die maatregelen weer moeten terugdraaien. Amrit Sewgobind, bestuurder bij FNV Platformwerk vindt deze uitkomst meer dan jammer.

Maurits Schönfeld, General Manager Noord Europa bij Uber, reageert verheugd. Toch wacht Uber nog zware tijden in Nederland want in een andere zaak afgelopen week bij een andere rechter wees deze de eis om Uber uit te zonderen van de taxi-cao juist af. Uiteraard is daarmee niet gezegd dat het hof in hoger beroep anders zal oordelen dan de rechtbank.

Vorig jaar bepaalde de rechtbank in Amsterdam al op verzoek van FNV dat het bedrijf zijn chauffeurs, die het nu als zelfstandige ondernemers behandelt, in loondienst moet nemen.

Gerelateerde artikelen:
Uber
AppStores
Print Friendly, PDF & Email