Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Jubileumacties voor passagiers, omwonenden en medewerkers

Op zaterdag 10 september bestaat Eindhoven Airport negentig jaar en dat gaat Eindhoven Airport, Vliegbasis Eindhoven en de Eindhovense Aeroclub Motorvliegen groots vieren met een aantal leuke acties en activiteiten. Passagiers, omwonenden, partners en personeelsleden worden getrakteerd op een aantal bijzondere events. Een mijlpaal waarbij ze graag stilstaan.

In de loop van het feestjaar staan er diverse acties gepland. Van bijvoorbeeld een tekenwedstrijd voor kinderen tot een VIP-ontvangst voor passagiers en een expositie voor de buren.

Vliegveld Welschap

De luchthaven kent een rijke historie. De luchthaven ontving tal van bijzondere gasten en verbindt de regio met vele landen. Naast het militaire en civiele verkeer is de luchthaven ook beschikbaar voor recreatief luchtverkeer van de Aero Club. De luchthaven blijft zo de regio dienen waarvan ze deel uitmaakt.

Roel Hellemons, CEO van Eindhoven Airport, weet te vertellen dat ondernemer Anton Philips, de gemeente Eindhoven en Albert Plesman, president-directeur van KLM, 90 jaar geleden aan de wieg stonden van de oprichting van luchthaven Eindhoven. De behoefte om Eindhoven als een van de belangrijkste steden in het land te verbinden met andere steden was hiervoor de belangrijkste reden.

Inmiddels heeft de luchthaven als thuisbasis voor civiel, militair en recreatief/sportverkeer een rijke geschiedenis opgebouwd. De luchthaven is volwassen geworden. Het voorzien in de behoefte aan verbinding van Eindhoven en omliggende regio met andere landen, steden en gebieden was, is en blijft het uitgangspunt. Hellemons en alle belanghebbenden zijn trots op de luchthaven en kijken uit naar de toekomst waarin de regio, verduurzaming en verbinding centraal staan.

(Tekst loopt door onder de foto)
De luchthaven is volwassen geworden.

Herman de Vries, voorzitter Eindhovense Aero Club Motorvliegen, weet aan te vullen dat op 28 september 1932 op vliegveld Welschap een nieuwe motorvliegclub werd opgericht, de Noord-Brabantse Aeroclub. In de jaren die er op volgen hebben ze als vliegclub de groei van de luchthaven mee mogen maken en hebben ze de transitie gemaakt naar de Eindhovense Aeroclub Motorvliegen die de club nu is. Als vliegclub bieden ze de regio de mogelijkheid om laagdrempelig kennis te maken met de recreatieve vliegsport. Ze zijn er trots op dat ze als vliegclub sinds 1932 medegebruiker zijn van Vliegbasis Eindhoven en dat daardoor veel enthousiaste vliegers hun droom om piloot te worden hebben kunnen verwezenlijken.

Kolonel Jorrit de Gruijter, commandant van Vliegbasis Eindhoven voert aan dat 90 jaar geleden het belang van een vliegveld voor de ontwikkeling van een regio al werd onderkend. Met de woorden ‘Het zuiden zal uit zijn isolement worden verlost’ werd in 1932 het vliegveld geopend. Wat is begonnen met een bescheiden aantal toestellen is uitgegroeid tot de tweede luchthaven van Nederland.

Vliegbasis Eindhoven is een militair vliegveld met Eindhoven Airport als grootste civiele medegebruiker. Met recht kunnen zij 90 jaar later concluderen dat het zuiden uit zijn isolement is gehaald en de regio zich heeft ontwikkeld. De vliegbasis heeft daarin zijn plek. Vanaf Vliegbasis Eindhoven vervoeren ze militairen en vracht naar missiegebieden. En ze bieden hulp aan gebieden waar de nood hoog is, en dat wereldwijd. Daarnaast verzorgen zij de openstelling van het vliegveld voor militair en civiel luchtverkeer.

Eindhoven Airport - Koninklijke Luchtmacht
Gerelateerde artikelen:
Agendapakket