Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Het technologieplatform wil de onafhankelijkheid en beslissingsbevoegdheid van zijn chauffeurs verbeteren.

Uber rolt op dit ogenblik zijn functie uit in een groeiend aantal steden, waarbij chauffeurs toegang hebben tot de prijs van de rit en de bestemming voordat ze deze moeten accepteren. Deze oplossing, die al in Frankrijk, Zwitserland en enkele steden in de Verenigde Staten is geïmplementeerd, zal geleidelijk in de hele Verenigde Staten worden geïmplementeerd. Het blogbericht van Uber gaat nog verder en vermeldt ook de “Trip Radar”, de functie wordt waarmee chauffeurs toegang hebben tot een lijst van andere ritopdrachten in het gebied waar ze zich bevinden om degene te kunnen kiezen die het beste bij hen past.

onafhankelijkheid

In de Verenigde Staten werd deze functie al in enkele steden in Californië ingezet. Het bedrijf VTC maakte deze keuze ten tijde van het referendum om te kijken of de chauffeurs in loondienst moesten of zelfstandig konden blijven. In Europa wordt deze oplossing ingezet in Frankrijk, Zwitserland en Londen. Uber zet het nu met prioriteit in waar er hoge eisen worden gesteld aan onafhankelijkheid van chauffeurs of autoriteiten.

Aan de kant van de consument wordt een vertraging opgemerkt voordat een rit wordt geaccepteerd. Veel chauffeurs bekijken eerst de ritopdracht en accepteren deze niet wanneer het niet past in hun straatje. Het wetsvoorstel mobiliteitsoriëntatie, bekend als LOM, werd in Frankrijk definitief aangenomen door de Tweede Kamer. Ontworpen als toolbox voor vervoersautoriteiten, kan het LOM de opkomst van carpoolen en autodelen stimuleren. Het voorziet ook in de implementatie van MaaS-applicaties (mobility as a service) en stelt het openen van bepaalde gegevens vast.

LOM

Het LOM stelt dat ZZP’ers een recht hebben om zelf te beslissen welke ritten ze nemen. Ze moeten zelf de mogelijkheid hebben om hun werktijden te kunnen kiezen en in elk geval een ritopdracht te kunnen weigeren. Tevens moeten ze op de hoogte worden gebracht van de minimumprijs die ze ontvangen voor de dienst en de af te leggen afstand. Alle voorzieningen die in de richting gaan van het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van deze zelfstandigen.

Gerelateerde artikelen:
Het technologieplatform wil de onafhankelijkheid en beslissingsbevoegdheid van zijn chauffeurs verbeteren.
Agendapakket