BLUE

Op een woonerf mogen kinderen ook op straat spelen.

Vanaf vrijdag 5 augustus verandert de Hasseltse binnenstad in een groot woonerf. Wie ooit zei dat het in Limburg allemaal wat trager verloopt krijgt vanaf vandaag wat mobiliteit betreft gelijk. ook fietsers mogen in de binnenstad niet harder fietsen dan 20 km. per uur. Hoe de politie dat moet handhaven is nog de vraag maar naar verluid gaan de handhavers dit doen met fietspatrouilles en flitscamera’s.

De boetes zijn niet flauw. Het rijbewijs wordt ingetrokken wanneer de overtreder met meer dan 57 km/u geflitst wordt. De politie geeft aan vanaf de maximumsnelheid van 20 km/u voor alle gemotoriseerd verkeer, dus ook voor fietsen en e-steps, te handhaven. De moeilijkheidsgraad is wel dat fietsen en steps geen nummerplaten hebben. Er zal dus enkel geverbaliseerd kunnen worden door een vaststelling ter plaatse.

woonerf

De zwakste weggebruiker binnen het Hasseltse woonwerf, wellicht het grootste van Vlaanderen,  is de voetganger. Deze worden het beste beschermd en kunnen vanaf vandaag de volledige breedte van de weg gebruiken. Op een woonerf mogen kinderen ook op straat spelen en moeten alle andere weggebruikers hun snelheid aan voetgangers en spelende kinderen aanpassen.

"Een stad mag bereikbaar zijn, maar de straten zijn in de eerste plaats voorzien voor lokaal verkeer en fietsers."

(Tekst loopt door onder de foto)
De zwakste weggebruiker is de voetganger.

In Gent was eerder veel protest tegen verkeersplannen maar zoals het er nu naar uitziet gaat dat in Hasselt geruisloos verlopen. De complete binnenstad van Hasselt is vanaf nu een woonerf. Heel wat steden zoals Antwerpen en Brussel kozen eerder voor voetgangerszones of grote zones 30 in hun binnenstad. Geen apart voetpad, fietspad of rijweg dus, alle gebruikers delen de volledige openbare weg.  In het woonerf is de voetganger de bepalende factor en moet de rest zich volledig aanpassen zonder enige discussie.

Lees ook  Uitdagingen op de weg naar duurzame mobiliteit op de werkvloer
Gerelateerde artikelen:
Print Friendly, PDF & Email