BLUE

Neem lekker een duik, desnoods aan het einde van de werkdag.

En het wordt meteen een lange reeks van warme dagen met temperaturen van 25 graden en meer. We staan aan het begin van een hittegolf. In Nederland is een hittegolf een opeenvolging van in De Bilt minimaal 5 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), waarvan er minimaal drie tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) zijn. Sommige weermodellen voorspellen lokaal zelfs een zogenaamde superhittegolf

Die tropische temperaturen zijn niet helemaal zonder gevaren. Extra belangrijk dus om jezelf koel te houden en goed te letten op mensen in je omgeving. Openbare plakken zoals een bibliotheek, winkelcentrum of een bioscoop zijn normaliter voorzien van een goede airco. Goed excuus om tijdens een hittegolf de woning dus even te verlaten.

openbaar vervoer

Niemand gaat voor zijn lol met het openbaar vervoer op stap, maar in de hitte kun je dit pas echt beter vermijden. Vaak is er geen airco aanwezig in oudere treinstellen of bussen die worden ingezet. Daarnaast zit je, zeker in de spits, lekker opeengepakt met talloze anderen. Je raadt het al, al die mensen geven inderdaad warmte af. Vergeet de bus, metro of trein en neem de benenwagen, fiets of pak een taxi. Moet je de auto of het OV in? Zorg ervoor dat je altijd een fles water bij je hebt. Bij het stilvallen van treinen kan de airco in de coupés uitvallen.

zon, zee en strand

In het verlengde van water drinken, is het met tropische temperaturen ook heerlijk om buiten in het water de verkoeling op te zoeken. Heb je een meer, zee of zwembad in de buurt? Neem lekker een duik, desnoods aan het einde van de werkdag. Aan de kust is het bovendien al snel een paar graden koeler, wat heel fijn is met de voorspelde hitte. Wie naar zee wil gedurende de tropische dagen adviseren wij om extra vroeg te vertrekken. Je bent immers niet de enige die dat zal doen en in een file staan op weg naar de kust met deze temperaturen is geen pretje.

(Tekst loopt door onder de foto)
Neem lekker een duik, desnoods aan het einde van de werkdag

Zet de airco van de auto niet lager dan 6 graden Celsius onder de buitentemperatuur. Een te groot temperatuurverschil is ongezond en kan leiden tot verkoudheid of hoofd- of keelpijn. Neem een paraplu mee in de auto. Als je dan pech hebt en de auto uit moet, sta je niet onbeschermd in de zon. Zet voor vertrek de deuren of ramen van je auto open. Op deze manier kan de ergste warmte vast ontsnappen.

Laat passagiers (dus ook eventuele huisdieren) nooit achter in een afgesloten auto.

sigaret niet weggooien

We kunnen het niet genoeg zeggen. Let op open vuur in bossen of natuurgebieden. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers zich goed voor te bereiden en voldoende drinkwater mee te nemen, omdat door hitte de concentratie kan afnemen. Ook is het volgens de organisatie handig om een paraplu mee te nemen die als parasol kan dienen als bij pech op hulp moet worden gewacht. Weggebruikers moeten de komende tijd ook rekening houden met overlast door bermbranden als gevolg van droogte. Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om hun sigarettenpeuken niet weg te gooien.

langste hittegolf

De langste hittegolf beleefde ons land in 1975. Op 29 juli begon een aaneengesloten reeks van achttien zomerse dagen, waarvan er zes tropisch waren. In de zomer van 1976 kwam een hittegolf voor van 17 dagen, waarvan er 10 tropisch waren.

Ook de hittegolf in de zomer van 2006 tussen 15 en 30 juli was met een lengte van 16 dagen één van de langste en meest intense in zeker 100 jaar. Dat was de tweede hittegolf van 2006, ook tussen 30 juni en 6 juli werd het criterium voor een landelijke hittegolf bereikt.

In 2018 werd nét niet de langste hittegolf ooit gehaald. De maximum temperatuur kwam op 28 juli in De Bilt niet boven de 25 graden, waardoor deze zomer twee hittegolven telt: van 15 juli tot en met 27 juli en van 29 juli tot en met 7 augustus.

Bij het stilvallen van treinen kan de airco in de coupés uitvallen.
Gerelateerde artikelen:
AppStores
Print Friendly, PDF & Email