De OV kaart blijft, alleen de technologie daarachter is anders en daarom krijg je straks een andere kaart.

NS gaat de komende maanden testen met het contactloos inchecken met een betaalpas. De NS begint eind deze maand met een proef waarbij reizigers contactloos kunnen in- en uitchecken met hun pinpas, creditcard, telefoon of smartwatch. De nieuwe manier van inchecken werkt volgens de NS ook met een digitale betaalpas op telefoons en smartphones, zoals Apple Pay en Google Pay.

Het vervoersbedrijf is niet de eerste vervoerder die inchecken met betaalpassen mogelijk wil maken. Dat kan bijvoorbeeld al in de bussen van Arriva in Lelystad. De proef is een vervolg op een eerdere kleinschalige proef waar een beperkte groep treinreizigers toen kon in- en uitchecken met betaalpas op het traject van Leiden naar Den Haag. Voor de nieuwe proef gaat het om NS-trajecten door het hele land. 

"In- en uitchecken voor de trein wordt net zo makkelijk en snel als een contactloze betaling voor je boodschappen. Je hoeft niet meer langs een kaartautomaat om een kaartje te kopen of saldo te laden"

Ivo Steffens, directeur commercie bij NS

Op de stations zijn alle incheckpalen voorzien van nieuwe kaartlezers en afbeeldingen van ov-chipkaarten en het contactloze betaallogo.Daarmee moet reizen met de trein makkelijker en aantrekkelijker worden. Op termijn moet het contactloos inchecken ook met een mobiele telefoon of smartwatch met een digitale betaalfunctie kunnen.

Ook busvervoerder Qbuzz laat reizigers in Drenthe en Groningen voortaan ook via hun bankpas in- en uitchecken. Klanten hoeven dan geen los kaartje meer te kopen, maar kunnen via een contactloze betaalpas, creditcard of betaalpas op hun mobiele telefoon of smartwatch de busrit afrekenen. Dit is een initiatief van OV-bedrijven, Translink, de OV-autoriteiten en banken om reizigers in het openbaar vervoer op nieuwe manieren te laten in- en uitchecken.

privacy

Wanneer een reiziger met zijn bankpas incheckt wordt het unieke identificatienummer (“PAN”) van de betaalpas of creditcard gepseudonimiseerd, zo staat in het privacybeleid. Iedere betaalpas of creditcard krijgt hierbij een eigen uniek token. Volgens de privacyverklaring zijn de gepseudonimiseerde gegevens zonder aanvullende informatie niet te herleiden naar de betaalpas- of creditcardgegevens van de reiziger.

vertraagd

De proef vindt later plaats dan verwacht. Oorspronkelijk zou iedereen deze zomer al met een betaalpas moeten kunnen inchecken, maar vorige week werd bekend dat de invoering minstens een half jaar vertraging had opgelopen. Uiteindelijk moet het systeem in het hele openbaar vervoer worden ingevoerd. De NS wil na de proef de nieuwe manier van reizen mogelijk maken voor alle treinreizigers. Het huren van een ov-fiets of toegang tot een P+R-terrein kan nog niet met de betaalpas.

Het huren van een ov-fiets of toegang tot een P+R-terrein kan nog niet met de betaalpas.
Gerelateerde artikelen:
AppStores
Print Friendly, PDF & Email