BLUE

Na de verfraaiing van de tunnelmonden tussen stations Lemonnier en Zuidstation, van de Vrijheidslaan en de Jettelaan aan Simonis en de Reyerslaan aan Meiser hebben Brussel Mobiliteit, de Stad Brussel en de MIVB enkele maanden geleden aan kunstenaars gevraagd om na te denken over een nieuw project. Ditmaal gaat het om de verfraaiing van het plafond boven de roltrap die leidt naar het metrostation Rogier, op de hoek van de Kruidtuinlaan met de Nieuwstraat, voor de toegang tot winkelcentrum City 2. Op basis van de 22 ontvangen kandidaturen werden 5 projecten op de shortlist geplaatst en die worden nu aan het publiek ter stemming voorgelegd! Stemmen kan van 29 augustus tot 4 september (middernacht).

"Wat een prachtige projecten van deze kunstenaars om onze stad nog mooier, levendiger en kleurrijker te maken. Aan u om uw favoriete werk te kiezen! De openbare ruimte is veel meer dan een plek waar je gewoon langsloopt, en deze muurschilderingen maken ze meer uitnodigend."

Dit zijn de 5 geselecteerde voorstellen

PROJECT 1 – ELISA SARTORI & ALMUDENA PANO van het COLLECTIF 10eme ARTE

Dit kunstenaarsduo stelt voor deze doorgangsruimte te openen en in te kleuren met een ​
​fresco dat verwijst naar een landschap tussen de zee en de bergen. De tekening begint met meer hoekige vormen die bergen en heuvels voorstellen, die geleidelijk overgaan in rechthoeken die de vlakte en velden suggereren. In het onderste deel van de tekening hebben zij de zee en haar weerspiegelingen op een zeer vereenvoudigde manier weergegeven. ​ “Wat telt is het vormenspel, de kleur, de denkbeeldige vormen die iedereen kan interpreteren volgens zijn eigen gevoeligheid”.

PROJECT 2 – CAROLINE, FELIX ET DENIS van de vzw FAIS LE TROTTOIR

Het trio van kunstenaars richtte hun onderzoek op abstracte lucht- en zweefvormen. Zij ​
​werden geïnspireerd door de weergave van zeestromingen en hun variaties in tijd en ruimte. Omdat de afstand tussen het fresco en de roltrap niet erg groot is, gebruiken ze lichte vormen en zachte kleuren zodat de compositie niet overweldigend wordt voor de gebruikers van de roltrap.

PROJECT 3 – DAKE 25

Dit project heet “Ondergrondse reis”. Het fresco nodigt uit om via een kleurverloop een reis in de tijd te maken door middel van een kleurverloop dat is geïnspireerd op de kleurvariaties van de hemel, van de dageraad (bovenaan de roltrap) naar de schemering (onderaan de roltrap), en in het midden de sterrenhemel en het maanlicht van de duisternis van de nacht. Deze “magische hemel”, die het effect geeft van een reis door een hele dag in een handvol seconden, een kleine metafoor van het leven van vandaag.

PROJECT 4 – GASPARD RYELANDT & MARIE MAHLER

Door het verticale aspect van het beschikbare formaat te gebruiken, belichten de kunstenaars de overgang van buiten naar binnen, de overgang van noord naar zuid via een decor van vormen en symbolen die worden onthuld naarmate de reiziger vordert. De figuratieve motieven worden grafisch opzettelijk minimalistisch behandeld, waarbij wordt gewerkt met het idee van het motief of het behangpapier. “We kozen ervoor om een iris (symbool van onze stad) op de voorgrond af te beelden, van de bloem tot de wortels die naar een netwerk verwijzen. Op de achtergrond ontwikkelt zich een grafisch landschap met vormen van het Atomium, stadslichten en vervolgens metrostellen”.

PROJECT 5 – LINDERT STEEGEN

De kunstenaar heeft zijn project geconcipieerd in symbiose met en als aanvulling op de majestueuze luifel van het Rogierplein: zijn tekening is een visualisatie van het plein van bovenaf gezien, vertaald in zijn abstracte en bijzonder kleurrijke universum. “Het is een denkoefening van hoe het plein eruitziet van bovenaf maar ook wat er zich onder afspeelt. Wanneer je dit vertaalt naar een 2D-vlak met het behoud van diepte en een speling tussen de kleurvlakken kom je uit op dit ontwerp.”

Hoe stemmen?

Online van 29 augustus tot en met 4 september middernacht via deze stemmodule (ieder project wordt er geïllustreerd en beschreven). Om zoveel mogelijk mensen te laten stemmen, zijn er stewards ter plaatse om de voorkeuren van de reizigers te verzamelen van dinsdag 30/08 tot donderdag 1/9. Het project van de kandidaat met de meeste stemmen zal dit najaar worden uitgevoerd.

Foto boven: Werner Lerooy/ Shutterstock.com

Print Friendly, PDF & Email