De nieuwe dienst van de Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) genaamd "Muva".

Sinds 15 september is de nieuwe dienst beschikbaar. Vooral in de buitenwijken van Berlijn zijn er nog gebieden die tot nu toe onvoldoende zijn ontwikkeld met het lokale openbaar vervoer. In delen van Lichtenberg, Marzahn-Hellersdorf en Treptow-Köpenick moet de vervoersarmoede nu worden verbeterd met een nieuwe dienst van de Berliner Verkehrsbetriebe (BVG)In het grote verzorgingsgebied rijden nu de klok rond tien belbussen. 

Het gebied is nog niet zo goed aangesloten als we zouden willen“, zei staatssecretaris van Verkeer Meike Niedbal bij de presentatie van de belbussen. Die moeten vooral een aanbieding zijn voor de first- en last mile, legt ze uit, vooral voor mensen die niet gemakkelijk naar het treinstation kunnen lopen of fietsen.

Belbussen worden telefonisch of via de nieuwe app “BVG Muva” geboekt . Het systeem controleert vervolgens waar de voertuigen, die tot zeven personen kunnen vervoeren, zich op dat moment op de weg bevinden. Na korte tijd toont het de gebruiker de mogelijke opties, de voorspelde wachttijd en de kosten. Het doel is om aanvragen te bundelen en reizen langs vergelijkbare routes te combineren.

(Tekst loopt door onder de foto)
BVG Berlijn - App

Volgens de vervoersadministratie is in het vervoerscontract met de BVG drie miljoen euro voorzien voor de nieuwe ‘on-demand’ busdienst, maar zijn er is ook een eigen bijdrage voor gebruikers. Voor ritjes naar het treinstation is 1,50 euro per boeker en 50 cent per extra passagier verschuldigd. Voor directe ritten, die niet leiden tot een halte van het openbaar vervoer, geldt een toeslag van 1,50 per kilometer, voor overige reizigers wordt dit verlaagd naar 50 cent per kilometer. Betalen is mogelijk via PayPal, creditcard, automatische incasso of voucherkaart.

De BVG stelt dat de gemiddelde wachttijd voor een belbus maximaal tien minuten mag zijn. In individuele gevallen zou men daar echter ook boven kunnen liggen. Het aantal ingezette wachtbussen is gebaseerd op eerdere ervaringen met andere projecten waar BVG al samen werkte met het bedrijf Via, dat ook de aanbesteding voor “BVG Muva” won. Het contract loopt tot eind 2025.

"Bovendien biedt de BVG Muva u een zonevrije en comfortabele aansluiting op het lokale vervoer in delen van de stadsdelen Lichtenberg, Marzahn-Hellersdorf, Treptow-Köpenick en Friedrichshain-Kreuzberg."

Staatssecretaris van Verkeer Meike Niedbal
Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email