Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De prijzen van veel noodzakelijke voorzieningen rijzen de pan uit als gevolg van de inflatie en de energiecrisis. Het is voor veel mensen steeds moeilijker rondkomen door de fors stijgende prijzen. Reizigersvereniging Rover en OV-NL, brancheorganisatie van alle openbaar vervoerbedrijven in ons land luiden de noodklok en hebben het kabinet gevraagd om de btw op kaartjes voor het openbaar vervoer af te schaffen. Nu zit er nog negen procent btw op een kaartje voor het openbaar vervoer, dat moet volgens hen nul procent worden. Door de btw af te schaffen blijft het openbaar vervoer in zware tijden zoals nu aantrekkelijk. We moeten natuurlijk ook niet vergeten dat het openbaar vervoer schoon en duurzaam is en een belangrijke bijdrage levert aan het terugdringen van stikstof uitstoot.

“Wij vragen het kabinet om voor de burgers het reizen met het ov betaalbaar en aantrekkelijk te houden. Het verlagen van het btw-tarief op ov-kaartjes van 9% naar 0% is een eenvoudige maar effectieve maatregel die het gebruik van het ov voor de reiziger binnen handbereik houdt. Europees is hiervoor geen belemmering meer dankzij aanpassing van de EU-richtlijn eind 2021”.

Andere landen in Europa compenseren reizigers wel al langer met kortingen voor het openbaar vervoer. In Luxemburg is het openbaar vervoer al sinds 2020 gratis. Duitsland kwam in juni, juli en augustus met een 9 euro ticket voor een maand onbeperkt reizen. Deelstaat Berlijn komt vanaf oktober met een 29 euro ticket, hiermee kunnen reizigers voor ongeveer een euro per dag binnen de stadsgrenzen reizen. In Spanje kunnen reizigers sinds kort gratis of met 50 procent korting van de trein gebruik maken voor lokale verplaatsingen en voor intercity-trajecten. De regeling geldt voorlopig tot het einde van dit jaar. Het is afwachten of het openbaar vervoer in Nederland in deze dure tijden nog aantrekkelijker wordt gemaakt. Vandaag is het Prinsjesdag en zullen we te horen krijgen wat er in de miljoenennota staat.