Pitane Image

Hermes investeert stevig in de kwaliteit van het openbaar vervoer en de verdere vergroening van de regio Eindhoven.

Tientallen stads- en streekbussen van openbaar vervoerbedrijf Hermes, verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant, rijden dagelijks honderden kilometers door de Eindhovense milieuzone terwijl ze daar eigenlijk te oud en vooral te vervuilend voor zijn. De milieuzone werd ingesteld om de luchtkwaliteit in de Eindhoven te verbeteren.

Uit een steekproef van het Eindhovense Dagblad eerder deze week bleek dat grofweg de helft van de bussen op fossiele brandstoffen eigenlijk niet de milieuzone in zou mogen. De voertuigen blijken volgens het ED niet te voldoen aan de normen van de Eindhovense milieuzone: ze stoten te veel uit. De dieselbussen zijn nog uitgerust met een Euro 5-motor. Vanaf begin dit jaar mogen alleen vrachtauto’s en bussen met motoren van emissieklasse 6 de milieuzone in.

milieuzone

Sinds 1 januari 2022 is de toegang tot de milieuzone verder aangescherpt. De milieuzone is alleen nog toegankelijk voor vrachtauto’s, bussen en touringcars vanaf emissieklasse 6. In theorie moet Hermes voor elk kenteken wat niet voldoet aan de milieunorm een ontheffing aanvragen.

Wanneer ze kunnen aantonen dat er een voldoende schoon voertuig werd besteld, dan kan men een tijdelijke ontheffing krijgen tot het moment van levering. Als de gemeente Eindhoven een positief besluit neemt, krijg je een ontheffing voor de periode tot en met één dag na de verwachte levertijd.

Het openbaar vervoerbedrijf verwacht dat deze tegen eind 2023 de vervuilende bussen zijn vervangen door 64 nieuwe, elektrische exemplaren. Die zijn enige tijd terug al besteld bij VDL, maar de levering is vertraagd. Ontbrekende onderdelen zijn volgens VDL de oorzaak voor de vertraging in de levering van de nieuwe bussen. Deze bestelling bij VDL was een belangrijke volgende stap in de aanbesteding die door de provincie Noord-Brabant was uitgeschreven.

Lees ook  Militaire voertuigen mogelijk de nieuwe trots van Born

elektrische kilometers

VDL Bus & Coach is uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in Europa op het gebied van e-mobiliteit. VDL is al ruim 25 jaar actief op het gebied van elektrisch vervoer. Sinds de introductie van de eerste Citea SLF-120 Electric in Genève, tijdens de UITP Mobility & City Transport beurs in 2013, heeft VDL Bus & Coach zich sterk gericht op elektrische mobiliteit. Met meer dan 800 bussen in 10 landen en dagelijks ruim 135.000 kilometers in vele Europese steden en regio’s is de magische grens van 100 miljoen elektrische kilometers inmiddels bereikt.

Gerelateerde artikelen:
Hermes investeert stevig in de kwaliteit van het openbaar vervoer en de verdere vergroening van de regio Eindhoven.
Luchthavenvervoer
Print Friendly, PDF & Email