BLUE

Je CO2-voetafdruk bijhouden en kilometers registreren als bedrijf klinkt als wéér zo’n verplichting.

Vanaf volgend jaar dienen organisaties die meer dan 100 werknemers in Nederland hebben alle werk gebonden personenmobiliteit van werknemers te rapporteren. Deze rapportage zal elk bedrijf via een door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gebouwd platform moeten registreren. De berekening van de CO2 voetafdruk wordt vervolgens via het platform gedaan. Van mobiliteit krijg je als ondernemer hoofdpijn en gezeur zegt men wel eens, maar het hoeft niet.

Je CO2-voetafdruk, ook wel CO2-footprint genoemd, is de impact die jij als individu of als bedrijf hebt op de aarde door de uitstoot die je genereert, zowel direct als indirect. Met een CO2-footprint maak je inzichtelijk wat voor effect je hebt op het milieu.

Leveranciers steken de handen uit de mouwen om weer een it-systeem op te tuigen om die CO2-voetafdruk bij te houden. De regeling moet één megaton CO2 besparen, wat overeenkomt met het totale verbruik van 120 duizend huishoudens. Ook al is nog niet helemaal duidelijk hoe de registratie­verplichting precies uitpakt, toch gaan veel bedrijven nu al aan de slag met slimmere mobiliteit. Omdat het behalve duurzaam ook vaak goedkoper is en het je als bedrijf aantrekkelijker maakt voor personeel.

(Tekst loopt door onder de foto)
Nina Driel - COO & Product Owner Fynch

Of je nu thuis werkt of voor je werk reist, er zijn verschillende apps op de markt die kunnen herkennen wat je precies aan het doen bent. Zo laat bijvoorbeeld een impactgedreven techbedrijf uit Breukelen in de app van Fynch bedrijven medewerkers ook hun persoonlijke CO2-voetafdruk zien. En vergelijkt deze met een bepaald gemiddelde en bijvoorbeeld met je twintig meest duurzame collega’s. Niemand zit te wachten op het bijhouden van zakelijke reisbewegingen maar met Fynch is het zo gepiept. Wat de Fynch-app volgens de bedenkers bijzonder maakt, is de mobility configurator.

Lees ook  Meer aandacht voor hoe taxivoorschriften de mobiliteit kunnen beperken

“Als we ervoor kiezen op een duurzame manier op ons werk te komen, zou dat een grote stap voor het klimaat betekenen. Deze regeling is bedoeld om dat te stimuleren. Thuiswerken, met het OV of fiets naar je werk of met een elektrische auto of elektrische scooter zijn opties waar werknemers en werkgevers hopelijk meer over gaan nadenken.”

Agendapakket

Het lukt nooit om iedereen de auto uit te krijgen. Veel gebieden in Nederland zijn niet eens fatsoenlijk bereikbaar met het openbaar vervoer. In de randstad en rondom dichte bevolkte gebieden zal het wellicht lukken maar in Veeningen of Haakswold lukt dat vast een stuk minder. Nederland wil voor 2030 55% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990, en in 2050 95% procent minder. 

woon-werkverkeer

Er zijn ongeveer 8000 organisaties met 100 of meer werknemers in Nederland. In totaal werkt daar ruim 60 procent van alle werknemers. Zij rapporteren vanaf 1 januari 2023 jaarlijks over de werkgebonden personenmobiliteit. Dat betreft het totaal van de door werknemers gereisde zakelijke en woon-werkkilometers.

Zowel werkgeversvereniging VNO-NCW als de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) drongen er bovendien op aan dat de meetplicht niet de privacy van werknemers mag schenden.

(Tekst loopt door onder de foto)

In het klimaatakkoord staan de maatregelen die sectoren de komende 10 jaar nemen om de doelen voor CO2-reductie te halen. De Rijksoverheid zet zich in voor een uitstekend ondernemersklimaat. Ministeries stippelen daar beleid voor uit. De taak om dit beleid uit te voeren ligt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Heeft uw bedrijf 100 werknemers of meer, dan moet u ieder jaar gaan rapporteren over uw zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van uw medewerkers. Dat gaat bijvoorbeeld om het aantal gereisde autokilometers, uitgesplitst naar soort brandstof.

Lees ook  De Lijn lanceert Hoppin een nieuw tijdperk voor Limburgse mobiliteit

De overheid wil de CO2-uitstoot verminderen. Dat kan door minder kilometers te maken of meer gebruik te maken van fiets, OV of elektrisch vervoer. U hoeft geen verslag uit te brengen over de echte uitstoot van uitlaatgassen. De Wijziging Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en het Omgevingsbesluit in verband met het beperken van emissies van kooldioxide door verkeer gaat naar verwachting in op 1 juli 2023, maar waarom zou u niet gaan registreren met ingang van het nieuwe jaar?

Gerelateerde artikelen:
Luchthavenvervoer
Print Friendly, PDF & Email