DVDP width=

Een staking voor de kerstvakantie is echt onaanvaardbaar.

De trein, een van de grote overwinningen van de 20e eeuw, zou wel eens de grote nederlaag van deze tijd kunnen worden. Het gaat niet goed met de spoorwegen. Vaak door personeelstekort of het schrappen binnen de dienstregeling. In een stilstaand Frankrijk worden de Fransen radeloos na de zoveelste staking bij de SNCF voor Kerstmis. De treinconducteurs in Frankrijk voeren al enige tijd actie voor meer loon. Dat ze met de feestdagen het werk neerleggen, stuit op hevige kritiek bij de SNCF-directie en politici.

Wanneer de trein Parijs-Clermont met een vertraging van vier uur arriveert in het station gaan passagiers opgelucht applaudisseren alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Terwijl we in onze collectieve verbeelding de eindejaarsfeesten rijmen met magie en herenigingen met dierbaren, lopen veel Fransen in deze tijd van het jaar het risico om op een perron te stranden door een nieuwe staking bij de SNCF. Deze keer zijn het de controleurs die met steun van Sud Rail en de CGT-Cheminots een loonsverhoging eisen.

geen treinen

Voor veel Fransen is het alternatief FlixBus geen optie, overvol en te duur. Ook een huurauto is geen oplossing voor het probleem. En alsof de problemen nog niet groot genoeg zijn, het terugbetalingssysteem is kafkaiaans. Er is geen automatische terugbetaling bij uitval van treinen en de prijzen van tickets stegen naar 292 euro tegen 170 aanvankelijk. Reizigers van TGV Inoui, Intercités en Ouigo treinen hebben wel recht op een vergoeding van 200% in de vorm van een voucher ter waarde van de geannuleerde reis.

Lees ook  Staking streekvervoer na mislukte onderhandelingen

De Fransen begrijpen het recht om te staken, maar voelen woede op het moment van het nieuws en wanneer ze zien dat er geen oplossing in de maak is. De details voor zaterdag en zondag zijn nog niet bekend maar die zijn vrijwel hetzelfde zijn als vandaag. Reizigers worden nu al gewaarschuwd en er is een stakingsaanzegging ingediend bij de SNCF voor het nieuwjaarsweekend.

"Ik wil mijn excuses aanbieden. Wij bieden een uitzonderlijke vergoeding van 200% voor alle reizigers van wie tussen 23 en 26 december geplande trein is geannuleerd."

(Tekst loopt door onder de foto)
Twee op de vijf TGV's geannuleerd tijdens het kerstweekend.

Door de staking van de treinconducteurs rijden dit weekend twee op de drie treinen, zo maakte de directie van de SNCF dinsdag bekend. In detail zouden twee op de drie TGV’s op de Atlantische en Mediterrane assen moeten rijden, en een op de twee treinen op de noordas en de shuttle Parijs-Lille zal echter bijna normaal zijn. 

Sinds 1947 is er geen enkel jaar verstreken zonder dat stakingen het nationale spoorwegnet ontregelden. Met als resultaat een indrukwekkend aantal verloren werkdagen. De laatste jaren lijkt zich echter een nieuwe traditie te hebben opgedrongen: de angst voor een staking bij de staatsspoorweg SNCF. Bij deze stakingen wordt geen alternatief busvervoer ingezet. Deze staking is niet van invloed op de dienstregeling van Thalys en Eurostar.

Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Vijfdaagse staking in het streekvervoer na verstrijken ultimatum
DVDP width=
Print Friendly, PDF & Email