Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De Europese Commissie roept publieke en private entiteiten in de EU en daarbuiten op om hun krachten te bundelen en solidariteit te tonen door de komende maanden bussen te doneren die essentieel zijn om Oekraïense kinderen veilig terug naar hun scholen te brengen.

Onderwijs is een hoeksteen van onze toekomst. Veilige toegang tot school is van het grootste belang, omdat het kinderen een gevoel van normaliteit geeft en essentieel is voor hun welzijn en toekomst. Naar schatting zijn 5,7 miljoen schoolgaande kinderen in Oekraïne getroffen door de oorlog en zijn duizenden scholen en faciliteiten beschadigd. 

De Europese Commissie roept publieke en private entiteiten in de EU en daarbuiten op om hun krachten te bundelen en solidariteit te tonen door de komende maanden bussen te doneren die essentieel zijn om Oekraïense kinderen veilig terug naar hun scholen te brengen. Schoolbussen zijn van cruciaal belang om Oekraïense kinderen toegang tot onderwijs te bieden.

Potentiële donoren kunnen dat doen via het EU-mechanisme voor civiele bescherming (UCPM), dat al van cruciaal belang is geweest bij het kanaliseren van vitale steun aan Oekraïne en zijn bevolking, waaronder onderdak, voedsel, ziekenhuisuitrusting, ambulances, brandweerwagens en nog veel meer. 

De bus moet wel aan een aantal eisen voldoen, hij moet volledig zijn en onmiddellijk rijklaar zijn met een goed functionerende motor. Hij mag niet beschadigd, slecht onderhouden of achtergelaten zijn of nog opgeknapt moeten worden. De bus mag nieuw of tweedehands zijn, maar moet technisch gekeurd zijn, en veilig en functioneel worden geacht voor gebruik. Het voertuig moet geschikt zijn om aan de rechterkant van de weg te rijden, dus met het stuur links.

(Tekst loopt door onder de foto)
Vertrek van gedoneerde bussen uit Helsinki.

“Oekraïense kinderen hebben schoolbussen nodig. Europa doneert daar nu 14 miljoen euro voor. En we hebben meer nodig. Daarom organiseert de Europese Commissie een solidariteitscampagne om begin 2023 schoolbussen voor Oekraïne te doneren. Samen kunnen we Oekraïense kinderen helpen - de toekomst van Oekraïne.”

Bussen schenken aan Oekraïne via het UCPM is een zeer slimme beslissing. Het Uniemechanisme faciliteert donaties en zorgt ervoor dat deze op een efficiënte, gecoördineerde en betrouwbare manier gebeuren. De schenkingen worden aanvaard door de desbetreffende overheidsinstantie, die de relevante informatie verstrekt aan de ontvangers. Op die manier garanderen de Oekraïense autoriteiten dat een donatie werkelijk op de juiste plek terechtkomt. 

De bussen zijn nodig om veilig vervoer van en naar school te verzorgen in het hele land en om in geval van nood snelle evacuaties te organiseren. De doelgroep omvat zowel basisscholen als middelbare scholen. Overheidsinstanties en in de EU gevestigde particulieren ondernemingen kunnen als ze bussen willen doneren de benodigde informatie hiervoor vinden op de website van de Europese Unie. Er zijn al ongeveer 240 bussen onderweg vanuit de Europese Unie en haar lidstaten, aldus de Europese Commissie.

Foto boven en midden: Beeldbank Europese Commissie.

Gerelateerde artikelen:
DVDP