Print Friendly, PDF & Email

Nieuwe sensibiliseringscampagne VRT moet bestuurders helpen.

Twee jaar na de invoering in de Belgische wegcode weet nog maar twee derde van de autobestuurders wat een reddingsstrook is. Dat blijkt uit onderzoek door het Agentschap Wegen en Verkeer, dat deze maand een nieuwe sensibiliseringscampagne start. 

De reddingsstrook zorgt voor een veilige doorgang van de hulpdiensten. Chauffeurs vormen spontaan een reddingsstrook bij filevorming. Dit is immers al verplicht sinds 1 oktober 2020 en toch zijn veel Vlamingen er nog steeds niet mee bekend. Bij sterk vertraagd verkeer kan de reddingsstrook al preventief gevormd worden. 

U vormt dus op voorhand een vrije ruimte of reddingsstrook. Dit doet u altijd, ook als er geen hulpdiensten in de buurt zijn. Voertuigen op de linkerrijstrook rijden zoveel mogelijk naar links. Al de rest wijkt zoveel mogelijk uit naar de rechterkant. De pechstrook of een gesloten spitsstrook blijft altijd vrij.

van levensbelang

De verkeersredactie van de VRT helpt bestuurders alvast mee en geeft aan dat een reddingsstrook maken van levensbelang is. Voor een ambulance die op weg is naar een ongeval met gewonden of geknelde personen, telt elke seconde. Zelfs een halve minuut vertraging kan het verschil maken tussen leven en dood.

Als elke weggebruiker de reddingsstrook toepast wanneer het nodig is, zullen de hulpdiensten veel sneller ter plaatsen zijn. Hierdoor stijgen de overlevingskansen van mensen betrokken in een zwaar ongeval. Door de vlotte bereikbaarheid van een ongeval door de reddingsstrook, zal de rijweg sneller vrijgegeven worden en staat u dus minder lang in de file.

“Het is erg frustrerend voor hulpverleners om de staart van een file te bereiken en te zien dat de reddingsstrook nog gevormd moet worden. We helpen slachtoffers veel sneller wanneer we in één vlotte beweging tot op de plaats van het incident kunnen rijden.”

In januari herinneren affiches en boodschappen op 64 digitale tekstborden aan de reddingsstrook. De VRT-verkeersredactie houdt luisteraars tijdens verkeersbulletins bij de les. Af en toe hoor je op de radio: “Sta je in de file, vergeet dan zeker niet een reddingsstrook te vormen.”

Ook voor de motorijder is de reddingsstrook een goede zaak. Zij mogen namelijk de vrije ruimte van de reddingsstrook gebruiken om de file voorbij te rijden. Motorrijders die files voorbijrijden doen dit met een zeer matige snelheid, maximum 20 km/u sneller dan de automobilisten.

De meeste Vlamingen hebben de boodschap al begrepen. Toch ondervinden hulpdiensten nog steeds problemen.
Gerelateerde artikelen:
Agendapakket