Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Het 49-euro-ticket is een opvolger van het populaire 9-euro-ticket van afgelopen zomer.

Tarieven verschillen van land tot land of aanbieder tot aanbieder. Reizigers in Duitsland kunnen vanaf 1 mei weer gebruikmaken van goedkoper openbaar vervoer, want voor 49 euro per maand kun je dan onbeperkt reizen met bussen, trams, metro’s en regionale treinen in heel Duitsland.

verschillen

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS verhoogt dan weer de tarieven vanaf februari met een stijging van gemiddeld zo’n 8.7 procent. De spoorwegmaatschappij zegt zich genoodzaakt te zien de tarieven aan te passen aan de impact van de stijgende inflatie en de energieprijzen. Ook het instaptarief gaat omhoog.

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB daarentegen laat vanaf februari de prijzen van het jaarabonnement dalen voor 65-plussers. Wie ouder is dan 65 kan vanaf 1 februari voor 12 euro, wat voorheen 60 euro was, een jaar lang alle trams en bussen van de MIVB nemen. Wel gaan op ­1  februari de tarieven omhoog van de Brupass.

(Tekst loopt door onder de foto)
Ticketautomaat STIB-MIVB
Ticketautomaat STIB-MIVB

In Nederland maakte de NS al eerder bekend dat het de prijzen met gemiddeld 4,3 procent laat stijgen, waardoor ook andere OV-prijzen flink omhoog gingen. De NS koos er wel voor om de kosten van enkele abonnementen wel te laten dalen met 2,2 procent. Zo moet de trein aantrekkelijk blijven voor forenzen. Ook tram- en buskaartjes van HTM werden gemiddeld 7,24 procent duurder. Dat is een stuk hoger dan in voorgaande jaren.

Duitsland

Het 49-euro-ticket is een opvolger van het populaire 9-euro-ticket van afgelopen zomer wat bedoeld was om het ov een boost te geven en mensen in vakantietijd tegemoet te komen in de kosten voor vervoer. Dat heeft goed uitgepakt waardoor het 49-euro-ticket te koop is vanaf 3 april. Het ticket is straks geldig in al het stads- en streekvervoer, maar niet in intercity’s en hogesnelheidstreinen.

Gerelateerde artikelen:
DVDP