BLUE

De politicus heeft inspiratie opgedaan bij James Bond en kocht uiteindelijk een systeem in China.

Kamerleden doen er alles aan om te vermijden dat ze het mikpunt van agressie of spot worden. N-VA-Kamerlid Michael Freilich installeerde zelfs een draaiende nummerplaat op zijn wagen om de zichtbaarheid op de weg als kamerlid te verbergen. Naar eigen zeggen vindt hij het belangrijk om zijn P-nummerplaat alleen te gebruiken voor gelegenheden die verband houden met zijn ambt.

Bij hun aantreden krijgen parlementsleden In België een speciale nummerplaat, de zogenaamde ‘P-plaat’ die niet het originele kenteken vervangt maar als extra nummerplaat kan worden beschouwd.  Die bestaat uit de letter P gevolgd door een cijfercombinatie. Freilich geeft aan dat het draaien van de nummerplaat voor hem de bedoeling heeft, zich ongezien als politicus in het verkeer te begeven zonder nagekeken te worden.

keppeltje

In een interview tijdens spits met David op Radio 2 afgelopen maandag, liet de politicus zich ontvallen dat hij ook wel eens een middelvinger te zien krijgt van zijn medeweggebruikers. Of het om zijn nummerplaat gaat of omdat hij met regelmaat een keppeltje, een hoofdbedekking die door sommige Joodse mannen wordt gedragen, op heeft laat hij in het midden, maar benoemd het wel. 

"Als oplossing moest ik onwillekeurig denken aan James Bond en zijn legendarische Aston Martin DB5 met roterende nummerplaat."

De Vlaamse politicus kocht uiteindelijk een systeem in China waarmee hij zijn nummerplaat kan laten draaien. De bijgevoegde disclaimer stelde wel dat het systeem enkel bedoeld was om tijdens autoshows te gebruiken. Ik ging daarom even te rade of hij zo een systeem mocht installeren.  Als Kamerlid wil hij niet bijvoorbeeld tijdens de vakantie zijn P-plaat gebruiken.

Al gauw komt het idee in je op dat de politicus iets te verbergen heeft of op sociale media bij de minste uitschuiver op de baan in de publiciteit komt te staan. Politici vinden dat eén van de prestige-extra’s van hun job een P-plaat is. Toch worden sommigen er liever niet mee gezien wanneer ze niet officieel in functie gebruik maken van de wagen. Ook een politicus komt niet graag aan de schandpaal op de sociale media. Vele politici verkiezen de geborgen anonimiteit van de gewone nummerplaat. Zonder de P van Prestige.  

private number plates

Belgische kentekens bestaan uit drie delen: een tweeletterige provinciecode, een serie cijfers en drie letters. De provinciecode geeft aan in welke provincie de auto geregistreerd is. De serie cijfers en letters dienen als uniek kenmerk voor het voertuig. Kentekens kunnen worden verkocht of verhandeld als “private number plates”. 

Deze nummerplaten zijn op maat gemaakte kentekens die door particulieren worden aangekocht. Ze bevatten meestal persoonlijke namen, woorden of afkortingen in plaats van de gebruikelijke combinatie van cijfers en letters. Deze kentekens zijn vaak duurder dan reguliere kentekens, maar ze bieden de eigenaar de mogelijkheid om zijn of haar auto op een unieke manier te identificeren. In België kunnen privé nummerplaten worden verkocht en verhandeld via speciaal daarvoor bestemde bedrijven en vervoerders.

Gerelateerde artikelen:
DVDP width=
Print Friendly, PDF & Email