Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

In het ultimatum eist de FNV naast een loon gelijk aan de inflatie, meerdere maatregelen om de werkdruk te verlagen.

Het streekvervoer gaat vanaf  maandag opnieuw landelijk staken, deze keer vijf dagen achtereen. Dat melden vakbonden CNV en FNV, nadat werkgevers niet hadden gereageerd op hun ultimatum. In het ultimatum eist de FNV naast een loon gelijk aan de inflatie, meerdere maatregelen om de werkdruk te verlagen. Werkgevers in het streekvervoer hebben negatief gereageerd op het ultimatum dat FNV vorige week namens de leden stelde en 12.00u vanmiddag afliep. Daarin stelde de vakbond eisen over een nieuwe cao, nadat onderhandelingen daarover stuk waren gelopen

"En weer laten de werkgevers hun werknemers in de kou staan. Ze blijven een goede cao, die zorgt voor een goed inkomen en lage werkdruk, blokkeren."

De werkgevers dreigden naar aanleiding van het ultimatum dat het huidige cao-voorstel komt te vervallen als de vakbonden gaan staken. Dat betekent dat beide partijen opnieuw moeten gaan onderhandelen. De Vereniging van Werkgevers in het Openbaar Vervoer (VWOV) hoopt dat de bonden alsnog in overleg willen gaan.

vijf dagen

Het gevolg van het afwijzen van het ultimatum is dat medewerkers volgende week, vanaf 6 februari, vijf dagen het werk neerleggen. ‘De chauffeurs kunnen nu niks anders meer, dan staken om van zich te laten horen. Dat doen ze liever niet, ze willen liever hun passagiers vervoeren. Dat ze het toch doen, zegt hoe ernstig de situatie is’, aldus Van der Gaag. Door de hoge inflatie komen de chauffeurs volgens de vakbond amper rond. Daarbij is door personeelstekort de werkdruk torenhoog, waardoor een op de vijf chauffeurs ziek is en dat zorgt voor nog meer werkdruk.

Lees ook  Frankrijk: staking luchtverkeersleiding van de baan na laatste overleg

ultimatum

In het ultimatum eist de FNV naast een loon gelijk aan de inflatie, meerdere maatregelen om de werkdruk te verlagen. Van der Gaag: ‘Wij willen afspraken maken over werkdruk verlagende maatregelen om de steeds krappere rijtijden tegen te gaan. Daarnaast moet er gekeken worden naar meer regelmaat in de roosters, zodat er een betere verdeling van werk- en rustdagen. Ook moeten de voorstellen over verdere flexibilisering van werknemers van tafel. De rek is eruit’.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket