GRP width=

In het ultimatum eist de FNV naast een loon gelijk aan de inflatie, meerdere maatregelen om de werkdruk te verlagen.

Vandaag is de staking in het openbaar vervoer gestart. FNV en CNV hebben leden opgeroepen om te staken voor de cao Openbaar Vervoer, deze geldt voor ongeveer 13.000 mensen. Dit ondanks een loonbod van de werkgevers van 8%. Het landelijke beeld van de impact van de staking voor de cao OV wordt in de loop van de dag duidelijk.

Het streekvervoer gaat vanaf  maandag opnieuw landelijk staken, deze keer vijf dagen achtereen. Dat melden vakbonden CNV en FNV, nadat werkgevers niet hadden gereageerd op hun ultimatum. In het ultimatum eist de FNV naast een loon gelijk aan de inflatie, meerdere maatregelen om de werkdruk te verlagen. Werkgevers in het streekvervoer hebben negatief gereageerd op het ultimatum dat FNV vorige week namens de leden stelde en 12.00u vanmiddag afliep. Daarin stelde de vakbond eisen over een nieuwe cao, nadat onderhandelingen daarover stuk waren gelopen

"We hebben eerder 8% loonsverhoging geboden en veel extra maatregelen. Daarbij zat een kostbare ouderenregeling waarbij een werknemer 60% kan werken, 80% betaald krijgt en 100% pensioen opbouwt. Het totale pakket aan maatregelen, inclusief de loonsverhoging verbeterde de arbeidsvoorwaarden met 11%. We hebben de vakbonden uitgelegd dat dit pakket de grens was van wat we konden bieden. Dit is geen nieuwe nullijn. Ze zijn er niet op ingegaan en daarmee is ons laatste voorstel is helemaal van tafel. We gaan niet op basis van stakingen aan tafel. Als we opnieuw zouden gaan praten, beginnen de onderhandelingen helemaal opnieuw."

Kagie geeft aan dat de sector zwaar onder druk staat, en corona niet te boven is. Daarom is het niet verantwoord om de kosten bij bedrijven nog hoger op te laten lopen. De werkgevers dreigden naar aanleiding van het ultimatum dat het huidige cao-voorstel komt te vervallen als de vakbonden gaan staken. Dat betekent dat beide partijen opnieuw moeten gaan onderhandelen. De Vereniging van Werkgevers in het Openbaar Vervoer (VWOV) hoopt dat de bonden alsnog in overleg willen gaan.

Lees ook  Hinder voor bus en tram door vakbondsstaking vrijdag 10 maart

vijf dagen

Het gevolg van het afwijzen van het ultimatum is dat medewerkers volgende week, vanaf 6 februari, vijf dagen het werk neerleggen. ‘De chauffeurs kunnen nu niks anders meer, dan staken om van zich te laten horen. Dat doen ze liever niet, ze willen liever hun passagiers vervoeren. Dat ze het toch doen, zegt hoe ernstig de situatie is’, aldus Van der Gaag. Door de hoge inflatie komen de chauffeurs volgens de vakbond amper rond. Daarbij is door personeelstekort de werkdruk torenhoog, waardoor een op de vijf chauffeurs ziek is en dat zorgt voor nog meer werkdruk.

ultimatum

In het ultimatum eist de FNV naast een loon gelijk aan de inflatie, meerdere maatregelen om de werkdruk te verlagen. Van der Gaag: ‘Wij willen afspraken maken over werkdruk verlagende maatregelen om de steeds krappere rijtijden tegen te gaan. Daarnaast moet er gekeken worden naar meer regelmaat in de roosters, zodat er een betere verdeling van werk- en rustdagen. Ook moeten de voorstellen over verdere flexibilisering van werknemers van tafel. De rek is eruit’.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email