Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Uit analyse blijkt dat de gemiddelde fooi die aan chauffeurs werd betaald 10% van de ritprijs is.

Londen staat bekend om vele iconische kenmerken, van de nog steeds bestaande rode telefooncellen, de dubbeldekkers, de iconische zwarte taxi’ s en natuurlijk de Londense metro.

Hoewel toeristen vaak de taxi’s laten staan vanwege hun hoge prijzen, maken vele Londenaren nog steeds elke dag gebruik van dit vervoer, maar niet iedereen geeft een fooi. Toch kwam een nieuw opvallend onderzoek uit waaruit bleek dat men in veel stadsdelen in de hoofdstad de taxichauffeurs geen fooi wil geven.

In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Gemiddeld geven Nederlanders dus 5,86 euro fooi in de taxi. Op provinciaal niveau bestaan er echter grote verschillen. Zo geven mensen in Utrecht gemiddeld 2,93 euro fooi per rit, terwijl Zeeuwen 7,73 euro tippen.

Betaalapp Lopay analyseerde meer dan 55.000 betalingen van taxiritten in de Britse hoofdstad. De onderzoekers ontdekten dat slechts 21,31% van de passagiers in het welvarende gebied van Wandsworth hun taxichauffeur een fooi geeft, terwijl in Barnet, de op één mindere regio, het moest doen met 21,65%. Hoewel Wandsworth en Barnet niet de enige twee stadsdelen waar een gebrek aan vrijgevigheid te zien is, staan ook Westminster en Greenwich op de lijst.

(Tekst loopt door onder de foto)
De gemiddelde fooi die aan chauffeurs werd betaald 10% of EUR 3,50.

Uit de analyse bleek ook dat de gemiddelde fooi die aan chauffeurs werd betaald 10% of EUR 3,50 was, en dat passagiers het meest geneigd zijn om ’s avonds tussen 19.00 uur en middernacht een fooi achter te laten. Onderzoek toont ook aan dat feestvierders ’s avonds laat het minst snel een fooi geven, met de slechtste uren voor het geven van fooien tussen middernacht en 05.00 uur.

Transport for London (TfL) ontdekte dat het aantal taxi’s met een vergunning in de hoofdstad sinds 2020 met een kwart is gedaald. Wat vooral meespeelt is de verschuiving naar het hybride werken (thuiswerken) van de Londenaren, wat het aantal boekingen aanzienlijk heeft doen dalen. Maar terwijl voor Londen toch de wereldwijde iconen zijn, wordt het steeds moeilijker om de kost te verdienen achter het stuur van een zo’n taxi.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket