Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Het idee is dat de partijen tegen eind 2024 demonstratievluchten van Rotterdam The Hague Airport naar bestemmingen in Europa zullen uitvoeren en zich voorbereiden op commerciële passagiersvluchten in 2025.

ZeroAvia is een leider op het gebied van emissievrije luchtvaart, gericht op waterstof-elektrische luchtvaartoplossingen om een ​​verscheidenheid aan markten aan te spreken. De aankomende maanden gaat ZeroAvia met Rotterdam The Hague Airport, Shell en Rotterdam The Hague Innovation Airport voorbereidingen treffen voor de eerste proefvluchten met een waterstofvliegtuig.

"Als een stichting die wordt ondersteund door Rotterdam The Hague Airport en de gemeente Rotterdam, wil RHIA altijd innovatie en duurzame luchtvaartontwikkelingen bij RTHA stimuleren, samen met en voor een netwerk van partners. RHIA werkt actief samen met partners binnen haar DutcH2 Aviation Hub-programma om vluchten op waterstof vanuit RTHA te ontwikkelen. Deze samenwerking is een van de projecten binnen het programma die ons helpt de open-access infrastructuur te creëren die nodig is voor de sector. RHIA helpt graag om dit specifieke partnerschap te faciliteren en het project tot leven te brengen, en om de basis te leggen voor de partners binnen de gemeenschap".

Vorig jaar sloten de partijen al een overeenkomst met elkaar om de eerste commerciële vlucht op waterstof/elektrisch mogelijk te maken. Onlangs is een samenwerkingsovereenkomst getekend door bovenstaande partijen. Het idee is dat de partijen tegen eind 2024 demonstratievluchten van Rotterdam The Hague Airport naar bestemmingen in Europa zullen uitvoeren en zich voorbereiden op commerciële passagiersvluchten in 2025.

“Waterstof is de sleutel tot het koolstofarm maken van de luchtvaart. Deze samenwerking helpt ons bij het demonstreren en valideren van nieuwe luchthaveninfrastructuurvereisten en operationele concepten. En daarmee de luchthaventransformatie richting Zero-Emission versnellen en stimuleren".

(Tekst loopt door onder de foto)

Ook willen ze Waterstof op de luchthaven beschikbaar maken. De vluchten zullen uitgevoerd gaan worden met vliegtuigen met ZA600 motoren (waterstof/elektrisch) van ZeroAvia. De demonstratievluchten moeten naar bestemmingen binnen een straal van 250 zeemijl (460 kilometer) van Rotterdam.

“Dit project en deze samenwerking is een mijlpaal omdat het een snelle decarbonisatie van een moeilijk te elektrificeren sector zoals de luchtvaart mogelijk maakt. Het biedt ook de kans om één van de eerste internationale emissievrije passagiersroutes te ondersteunen. Bovendien biedt het de mogelijkheid om multi-fuel en multimodaal tanken op de weg te testen in een live luchthavenomgeving. Dit is een grote stap voorwaarts voor de waterstofluchtvaart en voor de plannen van Shell op dit gebied.”

Het project richt zich ook op de ontwikkeling van luchtvaartspecifieke normen en protocollen rond veiligheid, tanken en waterstofbeheer. De partijen zullen samenwerken in gesprekken met potentiële luchtvaartmaatschappijen voor de eerste demonstratie en daaropvolgende commerciële vluchten. Het doel is het koolstofvrij maken van het hele luchtvaartecosysteem.

“Met dit consortium, inclusief Rotterdam The Hague Innovation Airport en Shell, wordt de bal een aanzienlijk eind verder over het veld verplaatst naar onze doellijn van commerciële operaties. Enkele eerste passagiers op emissievrije vluchten ter wereld zouden vanuit Rotterdam kunnen vliegen. Er is nog veel werk aan de winkel, maar met duidelijke mijlpalen en doelstellingen, begint het harde werk nu echt om de infrastructuur op te leveren en de vereiste protocollen en standaarden te verkennen.”

Gerelateerde artikelen:
DVDP