Pitane Image

Ze vervangen kleine bestelbusjes voor de korte trajecten en voorlopig zijn er nog niet veel wetten specifiek voor cargofietsen.

Men ziet ze steeds vaker, de cargofietsen. Het zijn fietsen waarmee goederen kunnen worden vervoerd, of grotere ladingen dan met een klassieke fiets. Vandaag schatten we dat 1 op de 3 leveringen met de fiets zou kunnen gebeuren. De cargofiets als alternatief voor bestelwagens in drukke steden. De beste elektrische cargofiets is dus één met een goede laadcapaciteit, rijcomfort en sterke elektrische ondersteuning. In drukke steden zoals Brussel laat Urbike de goederenstroom vlotter verlopen. 

De coöperatie Urbike is geboren uit het BCklet-project in maart 2018. Het doel was een proefproject voor de distributie per fiets van de laatste kilometers in Brussel. Het project werd gesubsidieerd door het Brussels Gewest en uitgevoerd in samenwerking met Smart, de VUB (MOBI), USL-B en Febecoop, alsook met gerenommeerde klanten zoals bpost, CSD, Delhaize en MultiPharma.

de coöperatie

Na de oprichting van Urbike en inschrijving van de eerste 130 coöperanten werd Urbike verkozen tot startup van het jaar door de Bike Brussels beurs. In 2019 werd de eerste werknemer aangenomen. In 2020 werd het uitgeroepen tot het logistiek project van het jaar 2020 en groeide door naar een team met 5 werknemers. Amper een jaar later telde het team 15 voltijdse equivalenten, waaronder 6 gesalarieerde koeriers. De raad van bestuur bestaat uit 6 door de algemene vergadering gekozen bestuurders en 2 permanente gasten.

Een peloton van 650 coöperanten die samen de overgang naar duurzame en humane steden versnellen

Na de intrek in het nieuwe hoofdkantoor in Anderlecht, startte men het opleidingsprogramma “Cairgo Bike for Pros”, wat eind 2021 door ruim 80 organisaties en 320 professionals werd ondersteund. In 2022 werd het geselecteerd voor steun via het Venture Philanthropy Fund van de Koning Boudewijnstichting en telde het team 45 medewerkers, waaronder 11 gesalarieerde koeriers. Vandaag steunt de coöperatie op een multidisciplinair en multicultureel team voor alle aangeboden diensten en een pool van meer dan dertig koeriers die dagelijks de stadscentra doorkruisen.

Naast logistieke innovatie, streeft Urbike sinds zijn oprichting ook naar een gezond statuut voor fietsbezorgers, die veelal werken in precaire omstandigheden als gevolg van de platformeconomie en operatoren zoals Deliveroo en Uber.

(Tekst loopt door onder de foto)
Urbike, een cyclologistieke coöperatieve uit Anderlecht.

Urbike levert niet alleen met de fiets. De coöperatieve verkoopt ook materiaal en biedt consultancy en opleidingen aan om gemeenten, bedrijven en zelfstandigen te begeleiden bij hun transitie. In 2017 begeleiden Philippe en Renaud, samen met Delphine Lefebvre, de derde medeoprichtster van Urbike, steden als Charleroi, Luik, Bergen, Marche-en-Famenne en Bastogne bij experimentele onderzoeksprojecten op het vlak van stadslogistiek. Lees het volledige verhaal van Urbike dat begint met een ontmoeting.

longtail of bakfiets?

Een bakfiets is een cargofiets, net zoals een longtail fiets ook een cargofiets is. Zolang je cargo kan vervoeren valt je fiets onder de term cargofiets.We zijn nu al enkele jaren verder sinds het ontstaan van de cargofiets en steeds meer beginnen we een fiets in zijn eigen categorie te plaatsen. Bakfietsen zijn fietsen met een bak. Longtails zijn fietsen met een lang achterste. Hierdoor wordt cargofietsen de beschrijvende naam voor fietsen die gebruikt worden om voorwerpen te vervoeren (met of zonder bak).

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email