Print Friendly, PDF & Email
EVI.

De proef is gestart in Den Bosch omdat hier veel gebruik wordt gemaakt van OV-fietsen.

De Nederlandse Spoorwegen is gestart met een proef in de fietsenstalling op station Den Bosch. Sinds kort hoor je daar door een luidspreker een stem die zegt: “sluit het slot’. Deze stem wil reizigers eraan herinneren om het slot van de OV-fiets te sluiten voordat ze de fietsenstalling verlaten. Vergeet je dit te doen dan loopt de huur van de fiets gewoon door en lopen de kosten op. De fietsen op station Den Bosch en 45 andere fietsenstallingen zijn namelijk uitgerust met een nieuw slot. Met het nieuwe OV-fietsslot, huur je makkelijk een OV-fiets met je OV-chipkaart. Zorg wel dat je een gratis OV-fiets abonnement of Flex-abonnement op je OV-chipkaart hebt staan. Bij het nieuwe fietsslot is je OV-chipkaart de sleutel van de fiets. Je houdt je OV-chipkaart tegen het ringslot aan, het ringslot opent en de huur start. Je kunt gelijk op pad.

“Met deze proef willen we reizigers een extra geheugensteuntje bieden om na het terugbrengen van de OV-fiets het slot te sluiten. De huur van de OV-fiets wordt namelijk na het sluiten van het slot gestopt. Gebeurt dat niet, dan loopt de huur automatisch door en dat is natuurlijk zonde van het geld. In de fietsenstalling in Den Bosch gaat het in totaal om 400 OV-fietsen die zijn uitgerust met het elektronische slot. We hebben voor Den Bosch gekozen omdat de OV-fietsen hier heel populair zijn. Daarom kunnen we hier goed testen of de omroep prettig werkt voor reizigers”.

(Tekst loopt door onder de foto)
Met het nieuwe OV-fietsslot, huur je makkelijk een OV-fiets met je OV-chipkaart.

Kom je op de plaats van bestemming aan dan kun je je OV-fiets op slot zetten met de ketting door de knop op het slot 3 seconden in te drukken, hierdoor komt het kettingslot los en kun je deze ergens aan vast maken. Druk daarna de knop op het slot nog 1 seconde in om het ringslot te sluiten. Het ringslot kun je alleen met jouw chipkaart openen, de ketting maak je open door de knop weer 3 seconden in te drukken. Als je terug komt op de huurlocatie plaats je je OV-fiets in de OV-fietszone en sluit je het ringslot van de fiets door de knop 1 seconde in te drukken. De huur stopt automatisch nadat het slot gesloten is. Je krijgt als je de OV-chipkaart gekoppeld hebt aan de NS-app een melding in je app dat je rit succesvol is afgesloten. Dus twijfelen of je de fiets wel op slot hebt gezet is niet meer nodig. De proef is gestart in Den Bosch omdat hier veel gebruik wordt gemaakt van OV-fietsen. Er staan in Den Bosch 400 OV-fietsen met een elektronisch slot. De proef duurt een maand.

Lees ook  NS: OV-fiets heeft speciale Brabantse versie

Foto boven en midden: NS beeldbank.

Gerelateerde artikelen:
EAC width=