Print Friendly, PDF & Email
NS

Met het streven naar volledig klimaatneutrale uitvaarten in 2030 toont DELA haar betrokkenheid bij het milieu en duurzaamheid.

Door het verduurzamen van hun uitvaartcentra en crematoria, het aanbieden van groene uitvaartdiensten, het bevorderen van bewustwording en educatie wil een van de grootste uitvaartverzekeraars van Nederland tegen 2030 volledig klimaatneutrale uitvaarten wil verzorgen. Dat willen ze bereiken door samen te werken met hun partners. Eén van die partners is het familiebedrijf Van der Lans & Busscher Staatsievervoer, een ware pionier op het gebied van het duurzame rouwvervoer. 

duurzaamheid

In gesprek met Jan Busscher gaat uitvaartverzekeraar DELA in op de duurzame doelen die ze alleen halen als ze de krachten bundelen. Voor ons een reden om een deel van het opvallende interview over te nemen. “Duurzaamheid begon zo’n negen jaar geleden een rol te spelen bij Van der Lans & Busscher”, aldus Jan Busscher. Als kleine jongen waste hij er de auto’s, inmiddels is hij directeur van het familiebedrijf. “We rijden van huis uit veel met traditionele auto’s, zoals Cadillac en Mercedes. Dat zijn vervuilende auto’s, daar kunnen we heel duidelijk over zijn. Ik merkte langzaam dat me dat dwars begon te zitten. Precies in die periode kwamen de eerste modellen van Tesla op de markt en ik zag daarin kansen voor ons.”

Begrafenisauto’s moeten voldoen aan speciale eisen. Aan de ene kant moeten ze voldoende ruimte hebben voor een kist en voor bloemen. Aan de andere kant moeten ze praktisch, veilig en handelbaar zijn, zodat een familielid er eventueel mee kan rijden. Toen DELA op zoek ging naar een vervoerspartner, was Van der Lans & Busscher een voor de hand liggende keuze. Beide partijen hebben duurzame doelstellingen en verwachten hetzelfde van hun partners. Inmiddels rijdt Van der Lans & Busscher van de 16.000 ritten per jaar zo’n 6.000 tot 7.000 ritten voor DELA, en dat worden er steeds meer.

"We hebben een schets gemaakt, die rekening hield met al deze factoren. Uiteindelijk vonden we een bedrijf dat het toenmalige model Tesla voor ons wilde ombouwen tot rouwauto. Het was een fantastische mijlpaal."

(Tekst loopt door onder de foto)
Het plan omvat onder andere de keuze voor duurzaam geproduceerde kisten, urnen en bloemen.

verduurzamen

DELA wil haar klanten een breed scala aan milieuvriendelijke uitvaartproducten en diensten aanbieden. Daarbij kan men denken aan onder andere de keuze voor duurzaam geproduceerde kisten, urnen en bloemen, en het stimuleren van milieuvriendelijk vervoer tijdens de uitvaart. DELA zal zich de komende jaren moeten inzetten om de bewustwording rondom duurzame uitvaarten te vergroten. Dat kunnen ze doen door middel van voorlichting en educatie bij zowel haar klanten als medewerkers door ze te informeren over de mogelijkheden en voordelen van een groene uitvaart. Daarnaast zal de organisatie moeten samenwerken met andere partijen in de uitvaartbranche om kennis en ervaringen te delen en gezamenlijk stappen te zetten richting een duurzamere toekomst.

Foto cover: Jan Busscher – Van der Lans & Busscher 

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket