regie

Wil jij je rijbewijs halen, zoek dan naar rijscholen met de hoogste slagingspercentages bij jou in de buurt.

Zakken tijdens je examen is nooit fijn maar wanneer een cursist zakt voor zijn praktijkexamen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), is dat niet alleen teleurstellend voor de cursist zelf, maar ligt er ook een gedeelde verantwoordelijkheid en schuld bij de rijschool. De instructeur zakt mee met cursist bij praktijkexamen want hij is tenslotte de enige die kan inschatten of de cursist er klaar voor was om af te rijden of er nog extra rijlessen noodzakelijk waren.

niveau van cursist

Een opmerkelijke situatie deed zich voor bij een rijschool in Amsterdam. Een cursist zakte voor zijn praktijkexamen, maar tegelijkertijd stelde hij ook de instructeur van de rijschool verantwoordelijk omdat de rijschool niet had ingezien dat de cursist nog niet klaar was om het examen af te leggen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De cursist gaf aan dat er onnodig kosten werden gemaakt en een afgenomen examen verloren ging bij het CBR, en dat terwijl er schaarste is aan examinators wat lange wachttijden veroorzaakt.

De 20-jarige student uit Amsterdam, had zich goed voorbereid op het examen en was ervan overtuigd dat hij in staat zou zijn om het rijbewijs te halen volgens de inschatting van zijn instructeur. De rijschool, die de cursist al enige tijd begeleidde, had hem aangemeld voor het praktijkexamen bij het CBR, ervan overtuigd dat hij voldoende rijvaardig was. Tijdens het examen werd echter duidelijk dat de cursist nog onvoldoende beheersing had over de auto, waardoor de examinator genoodzaakt was hem te laten zakken. Dit leidde tot teleurstelling bij de cursist.

verantwoordelijk

Een rijschoolinstructeur is verantwoordelijk voor het aanleren van de benodigde vaardigheden en kennis aan een cursist om te slagen voor het rijexamen bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) in Nederland. Hoewel de instructeur een belangrijke rol speelt in de voorbereiding van de cursist, is het uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de cursist om het geleerde toe te passen tijdens het examen.

Rijscholen kunnen onder druk staan om te concurreren met andere rijscholen, en daarom cursisten sneller laten afrijden om zichzelf als een snellere en goedkopere optie te presenteren.

(Tekst loopt door onder de foto)
Een rijschoolinstructeur is verantwoordelijk voor het aanleren van de benodigde vaardigheden.

Als een cursist van mening is dat de instructeur onvoldoende ondersteuning of begeleiding biedt, is het raadzaam om dit te bespreken met de instructeur of eventueel een andere rijschool te overwegen.

Het aantal leerlingen dat slaagt voor het rijexamen is veel te laag, vindt het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Als een cursist zakt voor het rijexamen, kan dit te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals zenuwen, een slechte dag, of onvoldoende voorbereiding. Hoewel het mogelijk is dat de kwaliteit van de instructie invloed heeft op het resultaat, is het moeilijk om de rijschoolinstructeur direct verantwoordelijk te houden voor het falen van een cursist. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom rijinstructeurs cursisten te vroeg laten afrijden bij het CBR, wat kan leiden tot het zakken voor het examen. 

Door de lange wachttijden bij het CBR om een examen af te leggen kan een instructeur besluiten om een examen te boeken in de hoop dat de cursist tegen die tijd klaar is, maar het kan gebeuren dat de cursist uiteindelijk niet genoeg vooruitgang heeft geboekt.

Een rijinstructeur kan de vaardigheden van een cursist verkeerd inschatten en geloven dat de cursist klaar is voor het examen, terwijl dit niet het geval is. Dit kan gebeuren als gevolg van een gebrek aan ervaring van de instructeur of onvoldoende communicatie tussen de instructeur en de cursist. Soms kunnen cursisten aandringen om af te rijden, zelfs als de instructeur hen adviseert om meer lessen te nemen of meer te oefenen. De instructeur kan toegeven aan de druk en de cursist laten afrijden, ondanks het besef dat ze mogelijk niet klaar zijn.

rijschoolzoeker

Ook het CBR is bezorgd over de lage slagingspercentages. Daarom heeft de organisatie een paar jaar geleden al een rijschoolzoeker online gezet, waarmee je kunt zien welke rijscholen bij jou in de buurt de beste slagingspercentages hebben. Er staat bij op basis van hoeveel examens dat is, want een score van 100 procent bij slechts een handjevol examens is uiteraard niet representatief.

Gerelateerde artikelen:
Zorg
Print Friendly, PDF & Email