Print Friendly, PDF & Email
Zorg

Het geeft je het recht om te reizen met alle lokale en regionale bussen en treinen in het hele land.

Volgens de branche hebben nu ongeveer zeven miljoen mensen zich geabonneerd op het nieuwe Deutschlandticket. Onder hen zijn zo’n twee miljoen mensen die voor de invoering geen abonnement op het openbaar vervoer hadden, aldus de Vereniging van Duitse Vervoersondernemingen (VDV).

De goede start van de voorverkoop is de afgelopen weken bevestigd. De vraag naar het ‘Deutschlandticket’ ligt op een constant hoog niveau”, zei verenigingsvoorzitter Ingo Wortmann. Het ticket voor 49 euro per maand is geldig sinds 1 mei. Het geeft je het recht om te reizen met alle lokale en regionale bussen en treinen in het hele land. Het ticket is bedoeld als abonnement, maar is maandelijks opzegbaar. Het is meestal niet overdraagbaar. Het ticket kan als jobticket worden gekocht als de werkgever minimaal 25 procent van de prijs betaalt.

(Tekst loopt door onder de foto)
Het geeft je het recht om te reizen met alle lokale en regionale bussen en treinen in het hele land.

De VDV gaat ervan uit dat op termijn vijf tot zes miljoen nieuwe abonnees voor een Duitsland-ticket zullen kiezen. Volgens de prognose van de vereniging zouden zo’n elf miljoen vaste klanten kunnen overstappen van hun huidige abonnement op het Deutschlandticket. Sommige mensen behouden echter hun abonnement op het regionale netwerk – ook al is het misschien duurder dan het ticket voor Duitsland. Kaartjes van het regionale netwerk zijn overdraagbaar of stellen u in het weekend in staat om fietsen of andere personen mee te nemen.

De afgelopen dagen kwamen er vanuit verschillende steden meldingen binnen van lange wachtrijen bij de verkoop- en servicepunten van de transportbedrijven. Volgens de VDV is tot nu toe ruim de helft van de tickets via de smartphone besteld. De andere helft wordt dus als chipkaart uitgegeven. Met een overgangsperiode tot het einde van het jaar kan het ticket ook op papier worden uitgegeven met een digitaal leesbare QR-code.

Lees ook  Accijnstoerisme: bus naar belastingparadijs is het uitje voor de roker

Bij het bestellen van een Deutschlandticket chipkaart kan er vertraging optreden doordat er niet overal voldoende kaarten te verkrijgen waren. “Ook wij waren op voorhand op de hoogte van het probleem. In de nabije toekomst hebben we tot 30 miljoen chipkaarten nodig voor het Duitse openbaar vervoer. Gezien de halfgeleidercrisis, de grote vraag naar chips uit vele sectoren en de oorlog in Oekraïne, zullen er onvermijdelijk vertragingen in de levering ontstaan”, aldus VDV-voorzitter Wortmann.

Het zal voor het Deutschlandticket echter moeilijk worden om de verkoopcijfers van het 9-euroticket van afgelopen zomer te evenaren. Volgens de VDV zijn er in de eerste maand van geldigheid landelijk zo’n 21 miljoen van de speciale tickets verkocht. “Samen met de ongeveer tien miljoen abonnees die automatisch het kortingsticket ontvangen, is het eerder door de branche berekende aantal van 30 miljoen tickets per maand niet alleen bereikt, maar zelfs iets overschreden”, aldus Wortmann.

De cijfers hebben betrekking op heel juni vorig jaar. Het ticket voor Duitsland was daarentegen slechts negen dagen geldig. Aangezien het echter werkt als een abonnementsmodel, kan worden aangenomen dat nieuwe verkopen tegen het einde van de maand kunnen afnemen.

Gerelateerde artikelen:
Button