Print Friendly, PDF & Email
NS

Volgens exploitant Blue Amigo zit er niets anders op dan een faillissement vanwege stijgende kosten en tegenvallende inkomsten.

De veerboot Rozenburg-Maassluis die dagelijks vaart over de Nieuwe Waterweg tussen Maassluis en Rozenburg is gistermiddag plotseling gestopt met varen. De exploitant van de veerdienst heeft faillissement aangevraagd en stopte er per direct mee. Daardoor strandden reizigers bij de aanlegsteigers. Er werden bussen ingezet om gestrande mensen alsnog te vervoeren en ook de lokale roeivereniging zette een fiets- en voetveer in.

De veerdienst tussen Maassluis en Rozenburg is meer dan alleen een vervoersmiddel. Het is ook een levend stukje cultureel erfgoed, dat het maritieme verleden van Nederland weerspiegelt.

Nederland, een land dat bekend staat om zijn netwerk van grachten, kanalen en rivieren, heeft een rijke maritieme geschiedenis. Deze waterwegen zijn vaak de levensaderen van steden en dorpen en vormen de basis van een eeuwenoud transportsysteem dat nog steeds in gebruik is. Een uitstekend voorbeeld van deze traditie is de veerdienst tussen Maassluis en Rozenburg, een cruciale en cultureel belangrijke verbindingslijn in het hart van het land. De veerdienst tussen Maassluis en Rozenburg is een van de oudste veerdiensten in Nederland en wordt al eeuwenlang gebruikt als een essentiële vervoerslink tussen de twee oevers van de Nieuwe Waterweg.

Blue Amigo

Als nautische familie maken zij al meer dan 50 jaar alle verbindingen over water mogelijk, met en voor mensen, met vaartuigen en expertise. De afgelopen jaren hebben zij een sterke groei doorgemaakt en inmiddels mochten ze zich één van de grootste nautische dienstverleners van Nederland noemen. De exploitant zegt echter dat de provincie onvoldoende wilde bijspringen met geld, meldt Rijnmond. Door de coronapandemie viel het aantal reizigers tegen. Ook bleken reparaties duurder dan verwacht en waren de brandstofkosten veel hoger dan voorzien, aldus exploitant Blue Amigo.

Lees ook  Beleid: Mpact strijdt voor opname mobiliteitsrecht in grondwet

faillissement

CNV Vakmensen kan geen begrip opbrengen voor de faillissementsaanvraag van de veerdienst Maassluis-Rozenburg door uitvoerder Blue Amigo. ‘Het afgelopen jaar heeft het bedrijf er een warboel van gemaakt’, zegt CNV-onderhandelaar Evert-Jan van de Mheen. ‘Nu verliezen ongeveer 25 mensen hun baan daardoor. Het is heel triest.’ De CNV-bestuurder vindt bovendien dat er te weinig gedaan is om dit faillissement te voorkomen.

Volgens Blue Amigo weigert de provincie bij te springen om de verlieslatende veerverbinding in de vaart te houden.

Volgens Rijnmond wordt vanaf vrijdag 26 mei er een vervangende voet- en fietsveer ingezet tussen 6.00 uur en 15.00 uur. Daarna rijden er bussen. Op zaterdag 27 mei wordt de veer opnieuw ingezet tussen 6.00 uur en 9.00 uur en tussen 16.00 uur en 24.00 uur. Op zondag 28, maandag 29 en dinsdag 30 mei wordt de veer de hele dag ingezet.

Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Innovatie: groene toekomst op rails tijdens InnoTrans 2024
Agendapakket