Print Friendly, PDF & Email
AppStores

Vrijdag 26 mei was het weer raak te Eindhoven. Rond 7.55 uur reed een vrachtwagen wellicht door rood en moesten hulpdiensten uitrukken voor een ongeval met letsel op Anthony Fokkerweg in Eindhoven. Het voorval gebeurde op de afrit van de snelweg waarbij een personenwagen vol werd geraakt door een vrachtwagen die zijn weg vervolgde op de Anthony Fokkerweg.

Dat alle verkeer reeds in beweging kwam geeft aan dat het groen was en de vrachtwagen die zich nog op de kruising bevond wellicht door rood is gereden. Onderzoek zal dat moeten uitwijzen. De eerste melding voor de hulpdiensten kwam om 08.04 uur binnen via de pager met de melding ongeval wegvervoer met letsel op de Anthony Fokkerweg Eindhoven waarna de huldiensten met hoge spoed zich naar de plaats van de aanrijding begaf.

Meteen na de aanrijding stapte een achterliggende bestuurder uit om hulp te bieden bij de personenwagen die in de berm was terechtgekomen. De klap was zo hevig dat airbags door de impact uitgeklapt waren. Het verkeersongeval zorgde in beide richtingen op de afritten voor veel overlast tijdens de ochtendspits.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Pitane Blue - wegafzetting na verkeersongeval

Bel 112 in een noodsituatie. Of er nu een traumahelikopter, een ambulancedienst, politie of brandweer moet komen. U kunt ervan verzekerd zijn dat de juiste hulpdiensten zo snel mogelijk ter plaatse zullen zijn.

In recente jaren is er een toenemende trend waar te nemen dat vrachtwagens die steeds vaker door rood rijden. De consequenties hiervan kunnen variëren van verkeersovertredingen en boetes tot, in het ergste geval, ernstige en soms fatale ongelukken. Deze ontwikkeling baart zowel verkeersinstanties als burgers zorgen, en roept vragen op over de mogelijke oorzaken van deze trend.

Lees ook  NIPV: begrip en medewerking cruciaal voor snelle hulpverlening

Het is duidelijk dat deze groeiende trend van vrachtwagens die door rood rijden een serieus probleem is dat moet worden aangepakt. Door de oorzaken te begrijpen en praktische oplossingen te implementeren, kunnen we hopen op een veiliger toekomst op de weg voor iedereen.

Een belangrijke oorzaak kan gevonden worden in de strakke tijdschema’s waar vrachtwagenchauffeurs vaak mee te maken hebben. Leveringstijden zijn krap en de logistieke keten tolereert weinig fouten. De eis om leveringen op tijd te voltooien, kan ervoor zorgen dat chauffeurs risico’s nemen, zoals het door rood rijden om tijd te besparen.

112

De hulpdiensten 112 kunt u bellen wanneer een situatie levensbedreigend is, of bij bijvoorbeeld een ernstig verkeersongeluk waarbij gewonden zijn gevallen en er direct hulp vereist is. Voor doven en slechthorenden is er een mogelijkheid tot het bellen met een teksttelefoon naar het nummer: 0800-8112. Indien er geen teksttelefoon aanwezig is, is er ook de mogelijkheid contact op te nemen met behulp van een smartphone of via de computer.

Voertuigen verzamelen steeds meer data over het verkeer, het rijgedrag van de bestuurder en de prestaties van de auto zelf. Onderzoek heeft aangetoond dat deze toepassing in voertuigen het rijgedrag bevordert en ondersteunt bij het voorkomen van gevaarlijk rijgedrag. Een Event Data Recorder (EDR) legt voertuigdata vast in de seconden voor en na een mogelijk ongeluk. 

Terwijl de technologische ontwikkelingen exponentieel doorgaan, worden er ook steeds meer regelgevingen opgesteld om deze ontwikkelingen te begeleiden. Een van de recentste en meest prominente voorbeelden hiervan is de invoering van de verplichte Event Data Recorders (EDR’s), ook bekend als ‘zwarte dozen’, in voertuigen. Deze verplichting, aangenomen door de Europese Unie, is bedoeld om de veiligheid op de weg te verbeteren, maar roept ook vragen op over privacy en gegevensbeveiliging.

Lees ook  NIPV: begrip en medewerking cruciaal voor snelle hulpverlening

Een EDR is een apparaat dat in een voertuig wordt geïnstalleerd en dat gegevens registreert met betrekking tot het voertuig en zijn bediening, voornamelijk in de seconden voor, tijdens en na een ongeval.

De invoering van verplichte EDR’s in voertuigen vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts in de inspanningen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Deze technologie kan onschatbare informatie opleveren die kan bijdragen aan het verminderen van ongevallen en het verbeteren van de veiligheidsnormen. Tegelijkertijd zijn er legitieme zorgen over privacy en gegevensbeveiliging. Het is belangrijk dat de regelgevende instanties een evenwicht vinden tussen deze twee aspecten, en ervoor zorgen dat de rechten en vrijheden van individuen worden gerespecteerd terwijl ze tegelijkertijd streven naar een hogere verkeersveiligheid.

Gerelateerde artikelen:
regie