Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De informatie die toegevoegd is op de borden is afkomstig van reizigers uit een klantenonderzoek.

De Nederlandse Spoorwegen is continu bezig met vernieuwen, ontwikkelen en verbeteren. Zo zijn ze momenteel bezig met het verder ontwikkelen van de perronborden. We kennen ze allemaal wel, perronborden waar de tijd en bestemming van de trein op staat. Deze borden worden steeds uitgebreider wat betreft informatie. Waar voorheen alleen de bestemming en de tijd van de trein opstond, staat er nu bijvoorbeeld op wat voor een soort trein het is, in welke richting de trein vertrekt en hoe lang de trein is. 

Linksboven op het perronbord is voortaan de vertrektijd van de trein te zien afwisselend met een minutenafteller. De minutenafteller geeft aan hoeveel tijd reizigers nog hebben tot aan het vertrek van de trein. Op de perronborden telt de minutenafteller af vanaf 5 minuten. Op de borden bij de roltrap is dit vanaf 7 minuten, om reizigers bij de roltrappen eerder op de hoogte te stellen van het aantal minuten dat ze nog hebben voordat de trein vertrekt. Vanaf 59 seconden voor de geplande vertrektijd zien reizigers “0 minuten” op het perronbord staan. 

(Tekst loopt door onder de foto)

Op het perronbord rechtsboven in staat wat voor een soort trein er vertrekt met het logo van de desbetreffende vervoerder. De eindbestemming van de trein staat onder de vertrektijd. Het is mogelijk dat er twee plaatsnamen staan met een pijltje ertussen, De eerste plaatsnaam is een belangrijke tussenbestemming waar de trein stopt. De tweede plaatsnaam is de eindbestemming van de trein. De plaatsnamen die onder de tussenbestemming en eindbestemming staan zijn plaatsen waar de trein stopt. Onder de plaatsnamen staat een afbeelding van een trein, hier kun je zien uit hoeveel delen en coupés de trein bestaat en hoelang de trein is. 

Lees ook  Wandelaars: extra treinen en bussen tijdens vierdaagse Nijmegen

Boven de trein staan letterbordjes, deze corresponderen met de bordjes op het perron en waar de trein langs het perron komt te staan. Momenteel zijn er 20 stations van deze letterbordjes voorzien. Wat ook erg handig is, is de pijl die voor of achter de afbeelding van de trein staat op het perronbord. Deze pijl geeft aan in welke richting de trein vertrekt als je recht voor de trein staat. De NS is nog niet klaar met de borden, zo zijn ze bijvoorbeeld nog bezig met kenmerken van een coupé weergeven (toilet, rolstoelplaatsen etc.) De informatie die toegevoegd is op de borden is afkomstig van reizigers uit een klantenonderzoek. De uitgebreide informatie op de borden moet reizigers meer zekerheid en rust bieden. 

Gerelateerde artikelen:
trein