Print Friendly, PDF & Email
Zorg

Drink voldoende water, vermijd reizen tijdens de spitsuren en werk thuis als dat mogelijk is.

In de komende maanden zullen we niet alleen bij het zonnebaden of een ijscoupe rekening moeten houden met de hitte. Ook het treinverkeer kan door de stijgende temperaturen aanzienlijk worden beïnvloed. Deze verstoringen zijn te wijten aan specifieke technische aspecten van de treinconstructie, waarvan vele reizigers zich wellicht niet bewust zijn.

Ten eerste, blijf altijd op de hoogte van de laatste reisinformatie. Gebruik apps van de treinmaatschappijen en online platforms om te weten te komen of er wijzigingen zijn in de dienstregeling. Wees flexibel en overweeg indien mogelijk alternatieve reismogelijkheden.

Met bewustzijn, voorbereiding en veerkracht, kunnen we ervoor zorgen dat onze reisplannen blijven sporen, zelfs tijdens de heetste dagen van het jaar.

Zorg ervoor dat je voldoende water bij je hebt. Uitdroging kan snel optreden in extreme hitte, vooral als je in een stilstaande trein zit of wacht op een station. Vermijd cafeïnehoudende dranken, die kunnen dehydrateren, en kies in plaats daarvan voor water of fruitsap. Draag lichte, ademende kleding om je lichaam te helpen de hitte te reguleren en breng zonnebrandcrème aan op blootgestelde huid. Hoewel je in de trein bent, kun je nog steeds verbranden door de zonnestralen die door de ramen komen.

mogelijke storingen

Een sleutelcomponent in deze kwestie is de pantograaf, een scharnierende arm die zich op het dak van het treinstel bevindt. Het doel van deze component is eenvoudig, maar cruciaal: het voorziet de trein van elektriciteit via de bovenleiding. Maar wat gebeurt er als de hitte in het spel komt? Het antwoord is helaas minder eenvoudig.

Lees ook  Dinant verkennen: optimaal reizen door het hart van de Maasvallei

Wanneer de zomerzon in volle kracht schijnt, kan de bovenleiding de neiging hebben om iets te zakken en uit te zetten. Dit maakt ze kwetsbaarder en verhoogt het risico op defecten wanneer de pantograaf erlangs schuift. En dit is nog maar het begin van de problemen.

Het effect van de hitte is niet beperkt tot de bovenleiding alleen. Als de buitentemperatuur 35°C of hoger wordt, kan de temperatuur van de sporen aanzienlijk stijgen. Deze stijging leidt tot uitzetting van de sporen, die op zijn beurt wordt tegengegaan door de constructie onder de sporen. Dit creëert een spanningsveld dat bij verdere temperatuurstijging kan leiden tot spoorvervorming, wat een serieus veiligheidsrisico vormt.

Het uitzetten van de bovenleiding en spoorvervorming zijn twee voornaamste oorzaken van treinstoringen tijdens tropische dagen.

Dus terwijl u geniet van de zomerse warmte, is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijke impact op uw treinreizen. Zomerse dagen kunnen voor meer dan alleen zonnebrand zorgen; ze vormen ook een technische uitdaging voor onze treininfrastructuur. Terwijl experts op het gebied van treinverkeer werken aan oplossingen, laten feiten zien dat klimaat en techniek op complexe en verrassende manieren met elkaar verweven zijn.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Pitane Blue - spoorwegovergang Koksijde

Ook menselijke fouten kunnen leiden tot storingen bij spoorwegovergangen. Bijvoorbeeld, onvoorzichtig gedrag of niet opvolgen van de veiligheidsinstructies kan leiden tot incidenten bij deze overgangen.

Wanneer de temperatuur van de sporen stijgt, kunnen ze uitzetten, wat kan leiden tot structurele vervormingen. Dergelijke vervormingen kunnen de veiligheid van de overgangen in gevaar brengen en kunnen problemen veroorzaken voor treinen die de overgang naderen. Een van de voornaamste potentiële storingen bij spoorwegovergangen is een falen van de slagbomen. Een technische storing kan echter voorkomen dat de slagbomen naar beneden komen, waardoor er een aanzienlijk risico op aanrijdingen ontstaat. Dergelijke storingen kunnen veroorzaakt worden door elektronische of mechanische defecten, of door externe factoren zoals extreme weersomstandigheden.

Lees ook  Multimodaliteit: NMBS biedt fietsers nieuwe herstelopties aan stations
Gerelateerde artikelen:
Agendapakket