Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Elke dag stijgen er vijf vliegtuigen op vanuit België om elders in het land weer te landen.

Georges Gilkinet, de Belgische minister van Mobiliteit van de federale regering, werkt aan een volledig verbod op binnenlandse vluchten. Het merendeel van deze vluchten, namelijk 7 op de 10, wordt uitgevoerd met privéjets. Minister Gilkinet beschouwt dit als “een aberratie, zowel op ecologisch als economisch gebied.” Niet iedereen is echter enthousiast over dit idee, waaronder Wouter Dewulf, een transporteconoom verbonden aan de Universiteit Antwerpen.

Privéjets

Volgens de Vlaamse nieuwszender VRT is het gebruik van privéjets sterk toegenomen bij de korteafstandsvluchten in België en hun aandeel is goed voor 71 procent van alle binnenlandse vluchten. Stefan Grommen (Belga) duidt dat binnen de top 10 van drukst bevlogen routes door Belgische privéjets we vaak vluchten van Kortrijk naar Brussel of van Antwerpen naar Kortrijk vinden. Deze vluchten betreffen vaak lege vliegtuigen, bijvoorbeeld wanneer een privéjet uit Antwerpen een klant van Brussel naar Zwitserland moet vervoeren. In dit geval moet het vliegtuig eerst naar Brussel vliegen om de klant op te pikken.

(Tekst loopt door onder de foto)

Het is essentieel dat we ons niet laten misleiden door symboolpolitiek en oppervlakkige maatregelen die weinig impact hebben op de werkelijke uitdagingen van de luchtvervuiling.

In “De ochtend” op Radio 1 heeft Wouter Dewulf, een transporteconoom van de Universiteit Antwerpen, zijn bedenkingen geuit over het voorstel van Gilkinet. Hij noemde het geen verstandig voorstel en legde uit dat hij begreep waarom de minister het deed vanwege de vervuilende aspecten. Dewulf ziet zelf veel efficiëntere oplossingen. “Beter zou bijvoorbeeld zijn om de landingstaks voor privéjets op regionale luchthavens te laten stijgen. Nu kost dat tussen de 50 en de 100 euro. Dan denk ik: doe dat maal 10 of maal 20.”

Focus op schone brandstoffen voor korte vluchten, niet op verhoogde landingstaks voor privéjets op regionale luchthavens

In de voortdurende strijd tegen luchtvervuiling en klimaatverandering wordt er vaak gekeken naar mogelijke oplossingen om de uitstoot van de luchtvaartsector te verminderen. Ook bij dit voorstel dat de aandacht heeft getrokken, is het verhogen van de landingstaks voor privéjets op regionale luchthavens een mogelijke oplossing. Hoewel dit op het eerste gezicht een stap in de juiste richting lijkt, is het belangrijk om kritisch naar deze maatregel te kijken en ons af te vragen of het daadwerkelijk de gewenste resultaten zal opleveren.

Het verhogen van de landingstaks voor privéjets op regionale luchthavens kan worden gezien als een poging om de luchtvervuiling door deze vluchten te verminderen. Het idee is dat de hogere kosten de eigenaren van privéjets ontmoedigen om deze vliegtuigen te gebruiken, waardoor de vraag naar binnenlandse vluchten afneemt. Echter, dit is een kortzichtige benadering die niet de echte kern van het probleem aanpakt.

fossiele brandstoffen

Het is belangrijk om te begrijpen dat de luchtvervuiling en CO2-uitstoot door korteafstandsvluchten niet primair worden veroorzaakt door het type vliegtuig, maar door het gebruik van fossiele brandstoffen. In plaats van te focussen op het belasten van specifieke vliegtuigen, zouden we ons moeten richten op het bevorderen en ondersteunen van het gebruik van schone brandstoffen in de luchtvaartindustrie als geheel.

Het ontwikkelen en implementeren van duurzame alternatieven, zoals biobrandstoffen en elektrificatie, zou een effectievere aanpak zijn om de uitstoot van korteafstandsvluchten te verminderen. Door te investeren in onderzoek en ontwikkeling op dit gebied kunnen we de luchtvaartindustrie stimuleren om over te stappen op schone en hernieuwbare energiebronnen.

In een reactie op ons artikel laat Wouter Dewulf via LinkedIn weten dat het volkomen gerechtvaardigd is om te stellen dat elektrisch vliegen een geschikt alternatief kan zijn op middellange termijn voor de korteafstandsvluchten die vaak door privéjets worden uitgevoerd. 

Foto: Minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet

Gerelateerde artikelen:
NS