Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De stad Rijsel is een plek van historie en cultuur, waar het verleden en het heden hand in hand gaan. Een bezoek aan het restaurant 'Le Napoleon' lijkt haast een reis terug in de tijd, maar niet op de manier die men zou verwachten.

Bij aankomst in Rijsel via de treinroute vanuit Nederland, begroet Station Lille-Europe je met zijn opvallende aanwezigheid in Euralille. Voor liefhebbers van winkelen, belooft de locatie van het station in één van Frankrijk’s meest gerenommeerde winkelcentra een aangename verrassing te zijn.

Het design van het station is zowel functioneel als esthetisch. De infrastructuur is goed georganiseerd en het is eenvoudig om je weg te vinden tussen de verschillende vervoersmodaliteiten. Dit is essentieel in een knooppunt zoals Lille-Europe, waar treinen, bussen, metro’s en taxi’s naadloos samenkomen. De nabijheid van Lille-Flandres biedt reizigers een extra gemak, waardoor ze met gemak naar nabijgelegen steden kunnen reizen of overstappen.

Een van de indrukwekkendste aspecten van het openbaar vervoersnetwerk in Rijsel is ongetwijfeld het automatische metrosysteem. Ondanks dat de viering van het 40-jarig jubileum stilletjes voorbijging, kunnen we de impact en efficiëntie van deze twee automatische metrolijnen, die zich uitstrekken over 45 km met 60 haltes, niet over het hoofd zien.

De stad verdient ook lof voor haar uitgebreide busnetwerk. Met meer dan 60 buslijnen kunnen reizigers praktisch elk hoekje en gaatje van de stad en daarbuiten bereiken.

Echter, zoals met elk groot stedelijk vervoerssysteem, kunnen tijdens piekuren vertragingen en drukte optreden. Desondanks, over het algemeen, is de coördinatie tussen verschillende vervoerswijzen bewonderenswaardig en maakt het reizen voor zowel bewoners als bezoekers vlot en gemakkelijk.

Lees ook  Tien dagen feest: stad Gent garandeert toegankelijkheid tijdens feesten
(Tekst loopt door onder de foto)
Foto:Pitane Blue - Hotel Le Napoleon in Rijsel

Met een knipoog naar de historie, vraag ik me af of de uitbaters van 'Le Napoleon' wellicht nog een appeltje te schillen hebben met de Vlamingen, en dit is hun subtiele wraak voor de Slag bij Waterloo.

Als je de stad Rijsel bezoekt en op zoek bent naar een plek om te genieten van lokaal bier, dan zou ‘Le Napoleon’ zeker op je radar kunnen verschijnen. Met een scala aan biertjes van de tap is dit een paradijs voor liefhebbers. Echter, wanneer het aankomt op de culinaire ervaring, dan slaat de twijfel toe.

Gelegen tegenover het station Lille de Flandres is ‘Le Napoleon’ zonder twijfel strategisch geplaatst en dient het als een toegangspoort naar de levendige binnenstad van Rijsel. Maar laat je niet misleiden door de gunstige locatie. Als je maag knort en verlangt naar een smakelijke maaltijd, zou ik adviseren je zoektocht elders voort te zetten.

Een eerste blik op de menukaart zou suggesties kunnen wekken van een authentieke Rijselse ervaring. De realiteit is echter ver verwijderd van deze verwachting. Terwijl je wellicht zou verwachten dat je je in de gastronomische hoofdstad van Noord-Frankrijk bevindt, zullen de overwegend Vlaamse gerechten je verrassen. Maar niet op een goede manier. Als Vlaming schaamde ik me bijna voor de interpretatie van onze traditionele gerechten. Het lijkt alsof de chef, misschien in een poging om vernieuwend of edgy te zijn, de essentie en finesse van de Vlaamse keuken volledig heeft gemist.

Het is ironisch, en misschien zelfs wel passend, dat een restaurant met de naam ‘Le Napoleon’ – een verwijzing naar een van de meest beroemde figuren in de Franse geschiedenis – lijkt te falen op een manier die herinneringen oproept aan de historische nederlaag in Waterloo. Dat niet alle gastronomie in Rijsel een culinaire veldslag is bewijst het volgende verhaal wat ik noteerde in een straat verderop.

Lees ook  Tien dagen feest: stad Gent garandeert toegankelijkheid tijdens feesten
Gerelateerde artikelen:
AppStores