Print Friendly, PDF & Email
3MAAND

Vele Brusselaars met optimisme naar de toekomst van veilig fietsen in de stad.

Als reactie op een stijgend aantal fietsendiefstallen, heeft Brussel Mobiliteit een oproep gedaan voor innovatieve manieren om fietsen veilig te parkeren. Vanaf het begin van 2024 gaan twee bedrijven, Sharelock en Locky, een pilotproject lanceren met beveiligde fietsenrekken.

De nieuwe fietsenrekken zullen uiterlijk vergelijkbaar zijn met standaard rekken, maar bieden geavanceerde beveiligingsmaatregelen. Met de rekken kunnen fietsers hun fiets vergrendelen met een hoger beveiligingsniveau dan met een standaard hangslot, gebruikmakend van technologieën die te bedienen zijn met kaarten of smartphones.

“In Brussel willen velen fietsen, maar velen doen het niet uit angst voor diefstal,” zegt Elke Van den Brandt, Brussels Minister van Mobiliteit. “Samenwerken met de politie en het aanbieden van veilige stallingsoplossingen is van essentieel belang.”

Sharelock, een Frans bedrijf dat zich richt op stedelijke fietsstimulatie, heeft een succesvol systeem ontwikkeld in diverse Franse steden met een netwerk van ‘connected’ sloten. Deze zijn 24/7 toegankelijk via een app en bieden fietsers de mogelijkheid om sloten van tevoren te reserveren.

Locky, opgericht door twee Brusselse ondernemers, heeft een baanbrekend, energie-onafhankelijk en duurzaam fietsparkeersysteem ontworpen. Het gebruikte materiaal en design maken diefstal bijna onmogelijk en hun op zonne-energie werkende sloten worden lokaal in België vervaardigd.

De pilot zal twee jaar duren, waarna de resultaten zullen helpen bepalen of het systeem permanent wordt ingevoerd en uitgebreid. In samenwerking met het Brussels gewestelijk parkeeragentschap Parking.brussels wordt gekeken naar de gebieden met de hoogste behoefte aan dergelijke fietsenstallingen. Hun platform Cycloparking kan worden gebruikt om de vraag naar beveiligd parkeren te meten en de wijken te lokaliseren waar de behoefte het grootst is.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Brussel Mobiliteit

Met meer dan 100 geplande locaties en een capaciteit voor ongeveer 500 beveiligde fietsen, zullen deze innovatieve stallingssystemen een belangrijke rol spelen in de toekomst van stedelijk fietsen in Brussel.

Nicolas Louvet, medeoprichter van Sharelock, benadrukt: “Onze betrokkenheid bij dit project is een bevestiging van onze missie om stedelijk fietsen te bevorderen. Onze nieuwe-generatie fietsverzekering in Brussel zal helpen om de angst voor diefstal weg te nemen, wat vaak een barrière vormt voor veel potentiële fietsers.”

Shady Cantarella, CEO van Locky, deelde de inspiratie achter hun initiatief: “Tijdens de lockdown beseften we hoe groot het probleem van fietsdiefstal was. Dit inspireerde ons om een duurzaam en effectief beveiligingssysteem te ontwikkelen.”

Het project, dat ook bedoeld is om actieve mobiliteit in de stad te bevorderen, weerspiegelt de bredere inspanningen van Brussel om milieuvriendelijke vervoersmiddelen te ondersteunen. Naast het verhogen van de veiligheid voor geparkeerde fietsen, is de hoop dat het initiatief meer mensen zal aanmoedigen om de fiets als hun primaire vervoermiddel te gebruiken.

Gerelateerde artikelen:
Chiron