Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Ford Kuga en BMW X1 als winnaars uit de bus, met sterke prestaties in wegligging, stuur- en remgedrag, evenals algemeen comfort.

De ontwikkelingen in de markt voor elektrische voertuigen nemen een hoge vlucht, en ook de politie ziet in dat het tijd is om een duurzamere weg in te slaan. Met de recente bekendmaking van de gunning van nieuwe basispolitievoertuigen (BPV-personenauto’s) zet de politie een significante stap in hun streven om de CO2-uitstoot te verminderen. Het nieuwe wagenpark bestaat uit de Ford Kuga Full Hybrid en de BMW X1, geselecteerd op basis van grondige tests en diverse criteria.

selectieproces

Het aanbestedingsproces was allesbehalve een haastklus. Na anderhalf jaar van voorbereiding, feedback verzamelen en uitgebreid testen zijn de opdrachten gegund aan de leveranciers van de twee best presterende personenauto’s. “Het was een intensief proces waarin veel aspecten meegewogen moesten worden. We willen dat onze collega’s hun werk goed en veilig kunnen uitvoeren,” benadrukt Michel de Roos, de voorzitter van de stuurgroep belast met de aankoop.

In mei hebben tientallen politiecollega’s uit diverse eenheden de auto’s getest, zowel op het circuit in Lelystad als op openbare wegen. Criteria zoals remgedrag, rijcomfort en ergonomische aspecten zijn uitgebreid geëvalueerd. Jaimy, een agent uit de eenheid Den Haag, zegt: “Deze tests zijn essentieel; wij zijn uiteindelijk degenen die de auto’s gaan gebruiken.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Het milieu speelt een prominente rol in deze aankoop. Vanaf eind 2025 zullen zo’n 500 van de huidige fossiele voertuigen vervangen worden door elektrische alternatieven.

Het was niet alleen de technische uitmuntendheid die de keuze heeft bepaald. De uiteindelijke beslissing werd voor vijftig procent bepaald door gebruikerstests, dertig procent door de prijs en twintig procent door andere kwalitatieve criteria. Hierdoor kwamen de Ford Kuga en BMW X1 als winnaars uit de bus, met sterke prestaties in wegligging, stuur- en remgedrag, evenals algemeen comfort.

Lees ook  Kwaliteit onder vuur: waarom scheuren BMW voorruiten zo snel?

toekomst

Als alles volgens planning verloopt, zal het nieuwe contract met Ford en BMW de levering en het onderhoud van de basispolitievoertuigen verzorgen van januari 2025 tot december 2029, met een mogelijke uitloop tot december 2032. Dit markeert niet alleen een belangrijke stap voor de politie maar symboliseert ook de voortdurende ontwikkeling in duurzame mobiliteit in het bredere maatschappelijke spectrum.

Met deze nieuwe aankoop zet de politie een belangrijke stap in de richting van een duurzamere en efficiëntere toekomst. Door zorgvuldige planning, grondige tests en een sterke focus op duurzaamheid zijn de Ford Kuga Full Hybrid en de BMW X1 de nieuwe gezichten van het Nederlandse politiewagenpark.

Gerelateerde artikelen:
NS