Print Friendly, PDF & Email
AppStores

De opkomst van elektrisch vervoer is niet meer te stoppen. De vraag naar nieuwe snellaadpunten stijgt dan ook snel.

Het bedrijf NXT50five heeft een nieuwe snellaadlocatie onthuld bij het winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard. Deze strategische toevoeging is niet zomaar een snellader, maar een technologische doorbraak in de vorm van de NXT ChargePost. Het ingenieuze laadsysteem is ontworpen om snelladen mogelijk te maken, zelfs in gebieden die te kampen hebben met netcongestie, een steeds vaker voorkomend probleem waarbij de elektriciteitsnetwerken overbelast raken door de snelle toename van elektrische voertuigen.

Bij deze nieuwe locatie is het mogelijk om een auto op te laden met een vermogen van 300 kW of om twee auto’s tegelijkertijd op te laden met elk 150 kW. Wat opvalt, is de compatibiliteit met een breed scala aan gangbare laadpassen, waaronder de NXT Mobility Card en de 50five laadpas. Dit maakt het snellaadstation niet alleen geavanceerd maar ook toegankelijk voor het brede publiek.

Elektrisch vervoer zit in een opwaartse trend, een beweging die verder wordt versterkt door de dringende behoefte aan milieuverantwoorde vervoersoplossingen. Maar de vraag naar nieuwe laadpunten schiet omhoog en het elektriciteitsnet kan dat op veel plaatsen simpelweg niet bijbenen. Netcongestie, zoals dit probleem heet, heeft de neiging om te ontstaan in stedelijke gebieden waar de elektriciteitsvraag de beschikbare capaciteit overtreft. Winkelcentrum Middenwaard bevindt zich precies in zo’n zone, waardoor de installatie van traditionele snelladers een onmogelijke opgave leek.

NXT ChargePost 

Dit is waar de NXT ChargePost zijn intrede doet als een elegante oplossing. Functionerend als een soort ‘powerbank’, slaat het systeem elektriciteit op wanneer het net minder belast is en gebruikt deze opgeslagen energie om het laden aan te vullen tijdens piekuren. Het is een vernuftig antwoord op de beperkingen van het elektriciteitsnetwerk en een illustratie van hoe technologische innovatie de kloof kan overbruggen tussen infrastructuur en groeiende vraag.

Lees ook  Daadkracht: samenwerking en financiering essentieel voor toekomstig transport

De opening van de snellaadlocatie in Middenwaard is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen 50five Group en NXT Mobility, die gezamenlijk opereren onder de naam NXT50five. Met een ambitieus doel voor ogen—de uitrol van een landelijk dekkend, publiek toegankelijk snellaadnetwerk voor zowel personen- als vrachtverkeer—zetten deze bedrijven hun expertise in om koploper te zijn in de laadinfrastructuur.

Wat deze samenwerking extra interessant maakt, is de focus op netcongestiegebieden. Door slim gebruik te maken van accugebufferde laadsystemen zoals de NXT ChargePost, biedt NXT50five een veelbelovende oplossing voor hoogvermogen snelladen waar dat eerder ondenkbaar was. En het eindigt niet bij Middenwaard. In de komende maanden zijn er plannen om het netwerk verder uit te breiden naar maar liefst 20 openbare snellaadlocaties. In een tijd waarin de energietransitie steeds urgenter wordt, laat NXT50five zien dat innovatie en samenwerking de sleutels zijn om deze transitie niet alleen mogelijk maar ook toegankelijk te maken.

Gerelateerde artikelen:
Pitane software