BLUE

Ondertussen worden consumenten geconfronteerd met een groeiend risico bij het boeken van hun vakanties.

De Eindhovense touroperator Vacansoleil balanceert op de rand van de financiële afgrond, aangezien het bedrijf uitstel van betaling heeft aangevraagd. Met bijna zeshonderd campings op het Europese vasteland en een jaarlijkse klantenstroom van zo’n half miljoen vakantiegangers, is de mogelijke ineenstorting van dit in 1969 opgerichte bedrijf een zorgwekkend signaal in de reisindustrie.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Pitane Blue - Vacansoleil aan de Marinus van Meelweg te Eindhoven

De huidige financiële situatie van Vacansoleil kan voor velen als een verrassing komen, gezien de onderneming zichzelf als marktleider in campingvakanties in Europa profileert. De recente aanvraag voor uitstel van betaling is echter vaak een voorteken van een naderend faillissement, een omstandigheid die de toekomst van bijna zeshonderd campings en de vakantieplannen van talloze gezinnen in onzekerheid hult.

Het uitstel van betaling onderstreept de kwetsbaarheid van bedrijven die sterk afhankelijk zijn van consumentenbestedingen en externe economische factoren, zoals rentestanden. Voor lokale economieën, met name die in vakantiegebieden waar de campings van Vacansoleil zijn gevestigd, dreigt eveneens een domino-effect. Deze campings zijn vaak grote werkgevers en drijvende krachten achter lokale toeristische activiteiten.

Hoewel de aanwezigheid van garantiefondsen zoals de Stichting Garantiefonds Reisgelden enige bescherming biedt, kunnen de emotionele en praktische gevolgen van een abrupt geannuleerde vakantie niet worden onderschat.

Het bedrijf erkent zelf een aanzienlijke schuldenlast te hebben opgebouwd in de voorgaande jaren. Deze schulden zijn alleen maar toegenomen toen, ten gevolge van de pandemie, de vraag naar campingvakanties dramatisch daalde. Om het hoofd boven water te houden, was Vacansoleil gedwongen extra financiering aan te trekken. 

Met de recente stijging van de rentevoeten is deze toch al aanzienlijke schuldenlast nu onbeheersbaar geworden. Vacansoleil zat al in een financieel moeilijke positie voor de coronapandemie toesloeg. Het bedrijf leed al verlies en had reeds een reorganisatie ondergaan. De pandemie lijkt de laatste druppel te zijn geweest in een al kwetsbare situatie, die nu het voortbestaan van het bedrijf serieus in gevaar brengt.

SGR

Er is echter een lichtpuntje voor klanten die een aanbetaling hebben gedaan voor een toekomstige vakantie. Vacansoleil is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), een instantie die klanten vergoedt in geval een reisorganisatie failliet gaat. Dit zou een deel van de financiële last voor gedupeerde vakantiegangers kunnen verlichten, hoewel het de onzekerheid en de teleurstelling niet volledig wegneemt.

Het is een complexe en onzekere tijd voor Vacansoleil, de honderden campings die afhankelijk zijn van haar diensten, en de vele klanten die hun vakantiedromen nu in rook zien opgaan. De komende weken zullen kritiek zijn voor het bedrijf, terwijl het probeert een uitweg te vinden uit deze benarde financiële situatie.

Gerelateerde artikelen:
NS
Print Friendly, PDF & Email