Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Als je dacht dat de strijd tegen klimaatverandering enkel het werkterrein is van milieugroeperingen of overheidsinstellingen, denk dan opnieuw.

De Vlaamse vervoermaatschappij De Lijn en het Belgische duurzame sneakermerk Komrads komen samen met een nieuw product: een sneaker gemaakt uit oude bus- en tramzitjes. Dit is geen toeval, maar een serieuze stap in de richting van duurzaamheid en ecologische verantwoordelijkheid.

De Lijn staat vooral bekend om zijn bussen en trams, maar de organisatie wil zich nu ook profileren als een milieuverantwoordelijke onderneming. Het bedrijf zet volop in op elektrificatie van zijn vloot en het terugdringen van de CO2-uitstoot. Niet enkel met slogans op hun voertuigen, zoals ‘beweeg mee naar minder CO2,’ maar ook door te investeren in innovatieve recyclingprogramma’s. Oude bussen en trams worden niet zomaar verschroot. Integendeel, verschillende componenten krijgen een tweede leven. Een tram in Gent werd bijvoorbeeld omgetoverd tot een informatiekiosk.

“Duurzaamheid is voor De Lijn meer dan een strategisch doel. Het is een verantwoordelijkheid die we uiterst serieus nemen,” aldus Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn. “De samenwerking met Komrads past perfect in dit streven.”

Komrads, het andere gezicht van deze samenwerking, staat al langer bekend om zijn duurzame ethos. Greet en Mark van Komrads lichten toe: “De mode-industrie is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de wereldwijde milieuvervuiling. Daar willen wij met onze hergebruikte en gerecycleerde materialen verandering in brengen.”

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: De Lijn zet duurzame stappen met een sneaker

Hoewel beide bedrijven van oorsprong een andere focus hebben — De Lijn in het openbaar vervoer en Komrads in de modewereld — vinden ze elkaar in een gemeenschappelijk doel: duurzaamheid als hoeksteen van hun ondernemingen.

De gezamenlijke schoenencollectie draagt de naam SEATRS, een knipoog naar het textiel waaruit ze zijn gemaakt. Met een eerste oplage van 500 stuks zijn de sneakers niet alleen een statement, maar ook een limited edition. Ze zullen via influencers als Christophe Ramont, Anna-Livia Smekens en Naomi Timmerman aan het publiek worden voorgesteld.

Lees ook  Vergroening: De Lijn start met eerste VDL e-bussen vanuit Destelbergen

Het verhaal krijgt nog een extra dimensie met NEKTARI, een maatwerkbedrijf verantwoordelijk voor het inpakken van de sneakers. NEKTARI biedt werkgelegenheid aan kwetsbare groepen in de samenleving, een visie die naadloos aansluit bij de diversiteitsstrategie van De Lijn, die een brede waaier aan talenten en achtergronden in haar organisatie wil integreren.

Een busmaatschappij en een schoenenmerk lijken op het eerste gezicht misschien een onwaarschijnlijke combinatie, maar als je dieper graaft, is het een perfecte match. Beide bedrijven delen dezelfde missie: geen emissie. Het initiatief promoot bovendien combi-mobiliteit. Je hoeft immers niet altijd de bus te nemen; lopen, fietsen of steppen zijn net zo goede, duurzame alternatieven. En met deze sneakers aan je voeten, beweeg je niet alleen stijlvol, maar ook met een gerust geweten.

Gerelateerde artikelen:
Chiron