Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Europese luchtvaartmaatschappijen volgen de vraag naar rustiger reizen met volwassenen-only beleid.

De introductie van kindervrije zones op vluchten van de Europese luchtvaartmaatschappij Corendon heeft tot verontwaardiging geleid. Corendon heeft als eerste Europese luchtvaartmaatschappij de stap gezet om dergelijke zones aan te bieden en volgt daarmee het voorbeeld van enkele internationale luchtvaartmaatschappijen zoals AirAsia.

Corendon Airlines voegt zich bij de luchtvaartmaatschappijen die experimenteren met leeftijdsbeperkte zitgedeeltes. Een rustige reis zonder het geluid van huilende baby’s of schreeuwende kinderen lijkt voor sommige passagiers een utopie. De door Turkije geëxploiteerde luchtvaartmaatschappij Corendon Airlines lijkt nu een oplossing te bieden door de introductie van zogenaamde ‘Only Adult’-zones op een van haar routes.

kindvrije zone

Deze zones zijn voor reizigers van zestien jaar en ouder en zullen op vluchten tussen Amsterdam en het Caribische eiland Curaçao worden aangeboden vanaf november. De kindervrije zone, gelegen aan de voorzijde van het vliegtuig, biedt plaats aan 93 passagiers. Deze sectie wordt door muren en gordijnen gescheiden van de overige cabine. Voor een extra vergoeding van €45 voor een enkele reis, kunnen passagiers een stoel in deze zone boeken. Daarnaast zijn er negen stoelen beschikbaar met extra beenruimte, waarvoor €100 extra per vlucht betaald moet worden.

Het plan, dat nu wordt uitgerold op vluchten tussen Amsterdam en Curaçao, beoogt voor passagiers ouder dan 16 jaar de vliegervaring te verbeteren. Dit komt na een peiling gepubliceerd door Newsweek, waaruit bleek dat een meerderheid van de 1.500 ondervraagde volwassenen het concept van kindvrije zones steunt. De resultaten wezen uit dat vooral jongere volwassenen tussen de 25 en 34 jaar oud positief staan tegenover gesegregeerde zitgedeeltes.

Deze stap volgt op een reeks virale video’s en sociale media-discussies die het geduld van passagiers met huilende kinderen testen. Bijvoorbeeld, een video op TikTok met een achtergrond van kindergehuil vroeg retorisch naar het bestaan van ‘volwassenen alleen’ vluchten en een incident met een vliegtuigpassagier van de Toronto Blue Jays versterkte de oproep voor duidelijke regels omtrent kinderen aan boord.

(Tekst loopt door onder de foto)
Pitane Blue

Aan de andere kant van het debat staat de visie dat aparte zones meer problemen kunnen veroorzaken dan ze oplossen. Kinderen zijn onvoorspelbaar, en geluidsisolatie in een cabine is beperkt.

Sommigen suggereren dat het scheppen van een meer gezinsvriendelijke omgeving, met voorzieningen als vroeg instappen, hulp met autostoeltjes en entertainmentopties, een betere strategie zou zijn om aan de behoeften van alle passagiers tegemoet te komen.

Volgens Atilay Uslu, oprichter van Corendon, beoogt de kindervrije zone te voorzien in de behoeften van reizigers die tijdens hun vlucht op zoek zijn naar extra rust. Uslu benadrukt dat dit ook ouders die met kinderen reizen ten goede komt, omdat zij zich minder zorgen hoeven te maken over het storen van andere passagiers.

Ondanks dat sommige mensen de nieuwe service toejuichen, zijn er ook tegengeluiden op social media te horen. Sommige gebruikers vinden het concept ‘walgelijk’ en ‘vreemd’. Een socialmediagebruiker merkte op dat het treurig is hoe weinig tolerantie er soms is voor kinderen in de publieke ruimte, en noemde het idee van een kindervrije zone een mogelijke dystopische verschuiving.

Quiet Zone

Corendon is niet de enige luchtvaartmaatschappij die de rust van passagiers serieus neemt. AirAsia X biedt op zijn A330 langeafstandsvluchten al een ‘Quiet Zone’ voor passagiers van twaalf jaar en ouder. Scoot, een goedkope luchtvaartmaatschappij uit Singapore, heeft op zijn 787-vluchten de ‘ScootinSilence’-cabines, die eveneens slechts toegankelijk zijn voor passagiers ouder dan twaalf.

De introductie van kindervrije zones lijkt een nieuw hoofdstuk in de luchtvaartindustrie te markeren waarbij de vraag naar gepersonaliseerde reiservaringen toeneemt. Het debat dat hieruit voortvloeit, toont de diversiteit van passagiersbehoeften en de uitdagingen voor luchtvaartmaatschappijen om een balans te vinden tussen comfort en inclusiviteit.

Corendon

De lancering van de directe route naar Curaçao onderstreept de toewijding van Corendon om haar netwerk op het eiland uit te breiden. De Curaçaose minister van economische ontwikkeling Ruisandro Cijntje, die ook aanwezig was bij het vertrek, sprak van een ‘gedenkwaardige dag voor Curaçao’. Corendon vliegt nu drie keer per week tussen Amsterdam en Curaçao, waardoor reizigers de mogelijkheid krijgen om te genieten van de prachtige stranden, de bruisende cultuur en de gastvrijheid van het eiland. Vanaf 15 december wordt het aantal vluchten uitgebreid naar vijf keer per week. 

Gerelateerde artikelen:
NS