Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De Lijn versterkt duurzaam transport met een investering van ruim 33 miljoen euro in elektrische gelede bussen.

Vlaanderen maakt grote stappen richting een groenere toekomst met de nieuwste investering van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn in elektrisch openbaar vervoer. In een streven naar een volledig emissievrij wagenpark tegen 2035, heeft De Lijn een overeenkomst met Iveco bekrachtigd voor de levering van 44 gelede elektrische bussen. Deze bestelling, ter waarde van meer dan 33 miljoen euro, onderstreept het engagement voor klimaatdoelstellingen en de visie op duurzame mobiliteit.

Vlaams minister van Mobiliteit, Lydia Peeters, benadrukt de positieve impact van deze beslissing, die niet alleen het milieu ten goede komt maar ook de luchtkwaliteit verbetert en geluidsoverlast vermindert. De minister heeft het verder over een ombouw van stelplaatsen om deze nieuwe bussen te faciliteren en de bijbehorende laadinfrastructuur te ondersteunen.

De Lijn, die ook investeert in moderne voorzieningen voor een verhoogd reiscomfort en veiligheid, verwacht dat de nieuwe bussen in het eerste kwartaal van 2025 geleverd zullen worden. Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn, licht toe dat de nieuwe voertuigen, naast milieuvriendelijkheid, ook uitgerust zullen zijn met de nieuwste passagiersvoorzieningen. Paul Mechele, Business Director van Iveco Bus in de Benelux, uit zijn enthousiasme over de groeiende industriële aanwezigheid van elektrische busproductie in Europa.

Dit besluit van De Lijn gaat hand in hand met haar rol als een van de grootste werkgevers in het land en bevordert de transitie naar een geïntegreerd systeem van gecombineerde mobiliteit. Met een jaarlijkse dienstverlening aan miljoenen gebruikers en een uitgebreid netwerk, markeert deze stap een mijlpaal voor De Lijn en het Vlaamse openbaar vervoer.

Lees ook  De Lijn: AI en slimme telcamera's voor nauwkeurige reizigerstellingen
(Tekst loopt door onder de foto)
foto: persdienst De Lijn

Met een huidige vloot van 2.250 bussen en 400 trams speelt De Lijn een cruciale rol in het dagelijks leven van de Vlaamse bevolking, waarbij ongeveer 3,5 miljoen mensen afhankelijk zijn van hun diensten voor mobiliteit.

“Met deze bijkomende bestelling wordt de vergroening van de vloot verdergezet”, zegt Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn.  De voortdurende inzet voor de vergroening van de vloot weerspiegelt zich niet alleen in de aanschaf van nieuwe bussen maar ook in de uitbreiding en aanpassing van de bestaande infrastructuur. De moderne bussen zullen voorzien zijn van faciliteiten die comfort en toegankelijkheid garanderen, zoals USB-laders, brede informatieschermen, een elektrische oprijplaat voor rolstoelgebruikers, en zitplaatsen bekleed met gerecycled leder.

“Zo koopt de vervoermaatschappij alleen nog volledig elektrische bussen, ook haar exploitanten zetten volop in op de vergroening van hun busvloot. Deze transitie heeft zowel voor het klimaat als voor de gezondheid een groot voordeel. Een bijkomend voordeel is dat e-bussen ook erg stil zijn. Op het recent voorgestelde ontwerp-investeringsplan voor 2024 werd opnieuw meer dan 300 miljoen euro aan investeringsmiddelen voorzien voor De Lijn, o.a. voor de verdere vergroening,” aldus minister Peeters.

Gerelateerde artikelen:
Chiron