BLUE

Uber Eats laat bezorgers bij wijze van proef werken via uitzendbureau Adecco.

Uber Eats, het platform voor maaltijdbezorging, slaat een nieuwe weg in Nederland in door samen te werken met uitzendbureau Adecco. Op 13 november start Uber Eats een proefproject in zeven Nederlandse steden: Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Bergen op Zoom. Het doel is om de ervaringen van koeriers met deze nieuwe werkstructuur te peilen.

De proef richt zich op een select aantal koeriers die zich aanmelden via Adecco. Volgens het persbericht is deze stap deels een onderzoekstraject om te zien hoe koeriers deze verandering omarmen en welke invloed dit heeft op hun werkzaamheden en tevredenheid. Uber Eats verzekert zijn huidige koeriers dat de introductie van de test geen invloed zal hebben op hun huidige werkomstandigheden.

De samenwerking tussen Uber Eats en Adecco kan gezien worden als een reactie op de flexibele arbeidsmarkt en de groeiende vraag naar bezorgdiensten in Nederland. Uber Eats benadrukt dat de autonomie van koeriers om zelf te kiezen wanneer en hoe ze werken, behouden blijft. Het bedrijf geeft aan dat het door deze samenwerking met Adecco inzichten wil verkrijgen in de bedrijfsvoering en de voorkeuren van koeriers.

(Tekst loopt door onder de foto)
Uber Eats Amsterdam

Bezorgers plannen werkstaking na halvering van de uitbetalingen.

Het persbericht komt op een vreemd moment naar buiten want volgens NRC leidt momenteel een nieuw loonsysteem tot grote stress bij honderden maaltijdbezorgers van Uber Eats. De onrust bij maaltijdbezorgers van Uber Eats neemt toe te midden van een recente loonproblematiek. Bezorgers ervaren stress door een nieuw loonsysteem dat volgens berichtgeving van NRC tot aanzienlijke betalingsverlagingen heeft geleid. Een technisch mankement heeft ervoor gezorgd dat koeriers sinds begin deze week te maken krijgen met halvering van hun inkomsten, een situatie die Uber Eats toeschrijft aan een omrekenfout van mijlen naar kilometers.

Lees ook  Amsterdamse wethouders omarmen coöperatieve taxiwereld

Strike Uber Eats 11/11

Deze ontwikkeling voedt de groeiende frustratie onder werknemers, resulterend in een georganiseerd protest. De Whatsapp-groep ‘Strike Uber Eats 11/11’ is een directe uiting van de onvrede onder bezorgers, die zich voorbereiden op een werkstaking op zaterdag om te demonstreren tegen wat zij als onrechtvaardige betaling zien. Uber Eats heeft na vragen van NRC over de situatie een tijdelijke compensatie aangekondigd in de vorm van een bonus van 10 procent per levering totdat het probleem volledig is verholpen. 

De bezorgdienst geeft aan met spoed aan een oplossing te werken en verwacht dat de betalingen tegen het weekend weer genormaliseerd zullen zijn. Deze stappen kunnen worden gezien als pogingen van Uber Eats om het vertrouwen van zijn koeriers te behouden en verdere escalatie van de onrust te voorkomen.

Gerelateerde artikelen:
EVI.
Print Friendly, PDF & Email