BLUE

Een betaling van 94 miljoen voorkomt inbeslagname en markeert een nieuwe fiscale koers in Italië voor het Nederlandse bedrijf.

Booking.com, een online reisorganisatie gevestigd in Nederland, heeft een aanzienlijke financiële regeling met de Italiaanse belastingautoriteiten getroffen door 94 miljoen euro te betalen. Deze schikking, die voortvloeit uit een ‘adesione’-procedure met de Agenzia delle Entrate, beëindigt een geschil over het niet aangeven van BTW van 2013 tot 2021. Hierdoor ontkomt het bedrijf aan een beslaglegging. De fiscale onregelmatigheden kwamen aan het licht door onderzoek van de Guardia di Finanza van Chiavari, geleid door het Openbaar Ministerie in Genua.

Het probleem betrof de toepassing van het reverse-charge mechanisme, waarbij Booking.com geen BTW inde van Italiaanse klanten, een methode die volgens de Italiaanse autoriteiten incorrect werd gebruikt bij aanbieders zonder BTW-nummer. Het bedrijf liet na BTW-facturen uit te geven en BTW-aangiften te doen voor een groot aantal aanbieders zonder BTW-nummer. Deze praktijken zijn door de Italiaanse aanklagers onthuld en werden bevestigd door documenten van de Nederlandse justitie, verkregen via Eurojust.

(Tekst loopt door onder de foto)

Deze zaak dient ook als een waarschuwing voor andere multinationals met betrekking tot de noodzaak van strikte naleving van lokale belastingwetgeving, vooral in een tijd waarin digitale diensten steeds meer onder de loep worden genomen door belastingautoriteiten wereldwijd.

In reactie op deze situatie heeft Booking.com zijn belastingaangifte voor 2022 ingediend, conform de Italiaanse belastingwetgeving, en een belasting van meer dan 19 miljoen euro aangegeven. Tevens heeft het bedrijf zijn organisatiemodel aangepast: als een klant-aanbieder geen of een ongeldig BTW-nummer voor de EU opgeeft, zal Booking.com 22% BTW in rekening brengen en zorg dragen voor de aangifte en betaling van deze belasting in Italië.

Lees ook  Amsterdamse taxisector gaat op de schop als het aan wethouders ligt

Booking.com benadrukt in een verklaring hun toewijding aan naleving van de wetgeving in alle landen waar zij actief zijn, inclusief fiscale verplichtingen. Het bedrijf bevestigt dat het een overeenkomst heeft gesloten met de Italiaanse belastingdienst over de betwiste periode en uitkijkt naar voortzetting van hoogwaardige dienstverlening in Italië.

Gerelateerde artikelen:
DISPATCH
Print Friendly, PDF & Email