Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Nederland gaat rechtsaf. We gaan 140 km/u rijden en er zal niet bezuinigd worden op de aanleg van nieuwe wegen.

Deze ‘monsterzege’, zoals verschillende media het beschrijven, markeert een belangrijke verschuiving in de Nederlandse politiek. Nu de PVV van Geert wilders de grootste politieke partij van Nederland is geworden na de verkiezingen van 22 november 2023 worden ook de kaarten geschud voor de mobiliteit in ons land. Na de verkiezingsoverwinning van de PVV onder leiding van Geert Wilders op 22 november 2023, zijn er specifieke standpunten van de partij over mobiliteit, verkeer en openbaar vervoer in Nederland.

De PVV beschouwt mobiliteit als een belangrijke voorwaarde voor vrijheid en streeft ernaar om deze zowel beschikbaar als betaalbaar te houden. De focus ligt op het behoud van betaalbaar openbaar vervoer en autorijden, met een nadruk op de auto als belangrijk vervoermiddel. Toch biedt het partijprogramma van de PVV weinig specifieke inzichten of standpunten over Schiphol, het openbaar vervoer of de wegeninfrastructuur, en is mobiliteit slechts summier aanwezig in het programma. De partij richt zich voornamelijk op andere thema’s, hoewel de PVV destijds opkwam voor de Nederlandse luchtvaartsector. 

(Tekst loopt door onder de foto)
PVV-voorman Geert Wilders

"Laten we zoeken naar overeenkomsten en kijken waar we elkaar kunnen vinden, geen enkele democraat in Nederland kan die twee miljoen kiezers negeren", aldus Geert Wilders in een eerste reactie na het bekend worden dat zijn partij de grootste van Nederland was geworden.

Door te stellen dat “niemand meer om de PVV heen kan” na een verpletterende zege, wordt de krachtige positie van de partij in de Nederlandse politiek onderstreept. De standpunten over mobiliteit zijn duidelijk na de politieke aardverschuiving. De PVV is tegen kilometerheffing en forenzentaks, pleit voor het afschaffen van 80-kilometerzones en wil de snelheidslimiet op bepaalde wegen verhogen naar 140 km/u. De PVV stelt een verplichte invoering voor van een rijtest voor beroepschauffeurs uit de MOE-landen. Dit omvat vaak landen als Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, en soms de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen).

Lees ook  Snelheid HSL opnieuw omlaag: reizigers langer onderweg

De partij wil de flitsmarge op hoofdwegen verruimen en de Europese rij- en rusttijdenregeling voor vrachtwagenchauffeurs afschaffen. Ook pleit de PVV voor het afschaffen van milieuzones. Wat betreft Schiphol, stelt de partij dat de luchthaven moet kunnen groeien en dat er niet te streng moet worden omgegaan met regelgeving. Er wordt gepleit voor een publicatieplicht van benzineprijzen en er wordt voorgesteld om de bonuscultuur bij NS en ProRail te stoppen en de regie over het spoor terug te brengen naar het rijk. De PVV wil meer bevoegdheden voor conducteurs om wat Wilders benoemd als ’tuig’ aan te kunnen pakken.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Pitane Blue - Geert Wilders tijdens Boerenprotest Zuiderpark Den Haag

De structuur van de PVV zonder leden heeft zowel praktische als ideologische implicaties voor de Nederlandse politiek. Het biedt Wilders een unieke mate van controle en wendbaarheid, maar het roept ook vragen op over de interne democratie en representativiteit van de partij.

Geert Wilders (60), geboren op 6 september 1963, en zijn Partij voor de Vrijheid (PVV) hebben een unieke positie in het Nederlandse politieke landschap, met name vanwege hun structuur als een partij zonder leden. Dit onderscheidt de PVV van traditionele politieke partijen in Nederland en heeft zowel voordelen als nadelen.

geen leden

De PVV, opgericht in 2006 door Wilders, is georganiseerd als een stichting in plaats van een ledenpartij. Dit betekent dat er geen lidmaatschap mogelijk is voor het publiek. Geert Wilders is de enige officiële lid van de partij. Deze structuur geeft Wilders volledige controle over de partij en haar koers, waardoor hij snel en zonder intern overleg beslissingen kan nemen. Dit kan worden gezien als een voordeel in termen van efficiëntie en het vermijden van interne conflicten en machtsstrijd, wat vaak voorkomt in traditionele partijen.

Lees ook  NS en ProRail: inzetten op veiligheid tijdens zomerse onderhoudswerkzaamheden

Aan de andere kant brengt deze opzet ook nadelen met zich mee. Door het ontbreken van een breed ledenbestand mist de PVV de input, betrokkenheid en steun van een traditionele partijbasis. Dit kan leiden tot beperkingen in het bereiken van een breder publiek en het creëren van een breed gedragen draagvlak voor hun politieke standpunten. Bovendien kan het gebrek aan interne democratie en diversiteit van meningen binnen de partij leiden tot een eenzijdig beleid, wat kritiek kan opleveren over de representativiteit van de partij.

thema’s

De PVV heeft zich voornamelijk gericht op thema’s zoals immigratie, islam, nationale soevereiniteit, en de Europese Unie. Wilders is bekend om zijn uitgesproken en soms controversiële standpunten op deze gebieden, wat vaak leidt tot hevige debatten zowel binnen als buiten Nederland. De partij heeft een aanzienlijke aanhang onder kiezers die zich zorgen maken over immigratie en de invloed van de EU, maar heeft ook felle tegenstanders vanwege haar vaak polariserende standpunten.

Gerelateerde artikelen:
STARTPAKKET