Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Onderweg met Harry over de realiteit van elektrisch leerlingenvervoer.

Op een doorsnee werkdag treffen we Harry, een ervaren chauffeur van het vervoersbedrijf Willemsen- de Koning, terwijl hij zijn elektrische busje aan het opladen is bij De Somp langs de A50. Met meer dan 30 jaar ervaring in het vak, deelt Harry zijn inzichten over de uitdagingen en veranderingen in het leerlingenvervoer, nu de overstap naar elektrische voertuigen steeds gangbaarder wordt.

Over de toekomst van elektrisch leerlingenvervoer zegt Harry: “Het is een goede ontwikkeling, zeker met het oog op duurzaamheid. Maar het vraagt wel om een nieuwe manier van werken en denken, zowel bij de chauffeurs als bij de planners. Het is een leerproces voor ons allemaal.”

buitengebieden

Harry, die vooral in de buitengebieden rijdt, benadrukt de lange reizen die veel leerlingen moeten maken. Elektrisch rijden brengt unieke uitdagingen met zich mee, zoals de angst om stil te komen staan langs de weg met kinderen aan boord. Het vinden van geschikte chauffeurs voor schoolvervoer wordt ook steeds lastiger, mede omdat het om een specifieke doelgroep gaat die niet door iedereen met een rijbewijs kan worden bediend.

Ondanks de vaak negatieve beeldvorming rondom de leerlingen die hij vervoert, spreekt Harry positief over zijn ervaringen en de werkgever. Incidenten zijn zeldzaam en over het algemeen geniet hij van de ritten. Hij heeft het geluk gebruik te kunnen maken van de snelladers van FastNed dankzij een ontheffing van zijn werkgever. Dit is echter niet voor alle chauffeurs weggelegd. Met de huidige elektriciteitstarieven is thuisladen geen optie voor Harry, waardoor het plannen van laadmomenten een constante zorg is.

Lees ook  Crisis in leerlingenvervoer Drechtsteden: RMC trekt aan de bel

"De planners denken soms dat het net als bij dieselbussen is, maar dat is niet het geval. Je kunt niet zomaar extra ritten inplannen zonder rekening te houden met de laadtijd en actieradius. Dat moet echt beter," benadrukt Harry. Hij vertelt dat hij regelmatig moet communiceren met de centrale over de haalbaarheid van bepaalde routes en tijdschema's."

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: © Pitane Blue - Fastned laadstation

"Elektrisch rijden is echt een omschakeling, zowel voor ons chauffeurs als voor het bedrijf. We moeten constant bewust zijn van onze actieradius en de beschikbaarheid van laadpunten." Hij legt uit dat, hoewel hij de overgang naar elektrisch rijden over het algemeen positief vindt, het planningsteam soms nog moet wennen aan de beperkingen en mogelijkheden van elektrische voertuigen.

Hij benadrukt dat elektrisch rijden steeds normaler wordt, maar waakt ervoor niet stil te komen staan. De laadtijd onderweg kan oplopen tot 45 minuten, wat betekent dat hij regelmatig tussendoor moet laden, vooral omdat de planners onvoldoende rekening houden met de actieradius van het busje. 

Harry spreekt ook over de interactie met de leerlingen: “Je bouwt echt een band op met de kinderen. Ja, er zijn dagen dat het wat uitdagender is, maar over het algemeen zijn het gewoon leuke ritten. Je ziet ze groeien en ontwikkelen, maar je moet wel weten wat je moet doen en hoe je omgaat met kinderen met een beperking.”

transitie

Zijn verhaal illustreert de transitie naar elektrisch vervoer in de sector en de impact die het heeft op de dagelijkse operaties. Van planningsuitdagingen tot de zorg voor veiligheid van de leerlingen, het elektrisch leerlingenvervoer is een wereld in verandering. Het is inderdaad waardevol om Harry, een naam die we voor ons artikel hebben gekozen, zijn ervaringen te belichten, omdat ze een ander perspectief bieden op de overstap naar elektrisch leerlingenvervoer. Zijn verhaal toont de praktische realiteit en uitdagingen waarmee chauffeurs worden geconfronteerd bij de overgang naar duurzamere transportmethoden. 

Lees ook  Crisis in leerlingenvervoer Drechtsteden: RMC trekt aan de bel

Wellicht krijgen onze lezers een dieper inzicht in zowel de positieve als de uitdagende aspecten van deze verandering in de sector en het mooie beroep van taxichauffeur in het leerlingenvervoer. Wil je zelf aan de slag gaan als taxichauffeur, kijk dan even naar de openstaande vacatures bij het vervoersbedrijf Willemsen- de Koning. Dagelijks vervoeren zij duizenden kinderen door heel Nederland ván en naar hun school. Deze leerlingen wonen niet op loop- of fietsafstand van hun school, of openbaar vervoer is voor hen geen optie. Daarom is leerlingenvervoer in het leven geroepen ván en naar regulier of speciaal onderwijs, waar de kinderen zich op hun gemak voelen en zich optimaal kunnen ontplooien. 

Foto ter illustratie: Willemsen- de Koning

Gerelateerde artikelen:
STARTPAKKET