Pitane Image

Deze kerstmarkten zijn niet alleen een viering van de feestdagen, maar ook van de Duitse cultuur en traditie, en bieden bezoekers van over de hele wereld een onvergetelijke ervaring.

De decembermaand en de kerstperiode is een tijd van magie en verwondering, en nergens is dat gevoel sterker dan op de kerstmarkten in Duitsland. Deze markten zijn een waar spektakel van licht, kleur en traditionele gezelligheid, en trekken jaarlijks vele bezoekers uit binnen- en buitenland.

In Keulen, bijvoorbeeld, zijn er maar liefst zes verschillende kerstmarkten, elk met hun eigen unieke sfeer en attracties. De markt bij de Dom is een hoogtepunt, met zijn gigantische kerstboom en 160 kraampjes vol kerstdecoratie en ambachtelijke producten. De Neumarkt biedt een feeëriek tafereel met de Engeltjesmarkt, terwijl de markt bij het Rathaus, met zijn schaatsbaan, bijzonder populair is bij kinderen.

Frankfurt, bereikbaar via een directe ICE-trein vanuit Brussel, transformeert in een winters wonderland tijdens de kerstperiode. De kerstmarkt op de Römerberg is een romantisch tafereel met 240 kraampjes, omgeven door de geur van glühwein, gebrande amandelen en geroosterde kastanjes.

Hamburg, met zijn historische Altstadt, biedt een verrassende variëteit met maar liefst dertig kerstmarkten, waaronder de historische markt bij het stadhuis en de levendige Santa Pauli-markt. De Speicherstadt en HafenCity zijn omgetoverd tot trendy gebieden met restaurants, musea en hotels.

De kerstmarkt in Dresden, bekend als de Striezelmarkt, is de oudste in Duitsland en biedt traditionele attracties zoals het Stollenfestival en de grootste notenkraker ter wereld. In Düsseldorf en Erfurt vinden bezoekers verspreid over verschillende locaties kerstmarkten, elk met een eigen thema, terwijl de Leipziger Weihnachtsmarkt in Leipzig bekend staat om zijn grote adventskalender en het Finse dorp.

De kerstmarkt van Oberhausen is een unieke bestemming voor liefhebbers van kerstmarkten. Deze markt, gelegen bij het winkelcentrum CentrO, biedt een authentieke kerstsfeer met meer dan 150 kraampjes, allemaal opgebouwd in een sfeervolle setting met houten huisjes. Interessant is dat Oberhausen eigenlijk drie verschillende kerstmarkten heeft: de Bergkerstmarkt, Santa’s Village en de Kaboutermarkt, elk met hun eigen unieke thema en attractie.

De kerstmarkt in Duisburg biedt een authentieke Duitse kerstervaring. De kerstmarkt in Duisburg kenmerkt zich door tientallen sfeervol gedecoreerde kraampjes die kerstdecoraties, artikelen, gesneden houten speelgoed en ambachtelijk vervaardigde handwerken verkopen. 

Nürnberg’s Christkindlesmarkt, een van de beroemdste ter wereld, biedt een charmante ervaring met pittoreske houten kraampjes en traditionele carrousels. In Berlijn, vaak de hoofdstad van de kerstmarkten genoemd, vindt men een grote diversiteit aan markten, waaronder die bij het kasteel van Charlottenburg en de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche.

In steden als Trier en Stuttgart zijn de kerstmarkten ingebed in de historische architectuur, terwijl Lübeck, de ‘Kerststad van het Noorden’, en Rothenburg ob der Tauber, met zijn Reiterlesmarkt, bezoekers verwelkomen in een sprookjesachtige setting. Essen en Duisburg bieden ook unieke kerstervaringen, met een breed scala aan kraampjes en activiteiten, van schaatsbanen tot concerten.

(Tekst loopt door onder de foto)

De kerstmarkten in Duitsland bieden niet alleen een visueel spektakel, maar ook een smaakvolle ervaring. Van dampende glühwein tot gebrande amandelen, de geuren en smaken zijn net zo divers en rijk als de markten zelf. Elke markt heeft zijn eigen specialiteiten, of het nu gaat om lokale delicatessen of internationale lekkernijen.

De kerstmarkt van Aken, die dit jaar haar 50ste editie viert, is een van de sfeervolste en meest traditionele kerstmarkten in Duitsland. Deze markt, die plaatsvindt van tot en met 23 december 2023, verandert de pleinen en steegjes rondom de Dom van Aken en het stadhuis in een betoverend kerstdorp. Deze kerstmarkt is populair onder Nederlandse bezoekers vanwege zijn authentieke en traditionele sfeer, die als een aangenaam contrast wordt gezien met de kerstmarkten in Maastricht en Valkenburg.

In Hamburg bieden de dertig kerstmarkten een enorme variëteit, van de historische markt bij het stadhuis tot de levendige Santa Pauli-markt. De Speicherstadt en HafenCity, met hun industriële charme, zijn moderne hoogtepunten.

De Striezelmarkt in Dresden staat bekend om zijn authentieke Saksische sfeer en ambachten, met hoogtepunten zoals het Stollenfestival en de grootste notenkraker ter wereld. Düsseldorf en Erfurt bieden elk een unieke ervaring met hun thematische markten, van traditioneel Duits tot Scandinavisch geïnspireerd.

Leipzig’s Weihnachtsmarkt, met zijn grote adventskalender en Scandinavische dorp, biedt een mix van Duitse en Finse tradities. Nürnberg’s Christkindlesmarkt, met zijn ouderwetse carrousels en houten kraampjes, is een tijdloze ervaring. Lübeck en Rothenburg ob der Tauber nodigen bezoekers uit in hun middeleeuwse sferen, terwijl Essen en Duisburg zich onderscheiden met hun grote diversiteit en unieke attracties, zoals een reuzenrad en schaatsbanen.

Berlijn, als de onofficiële ‘hoofdstad’ van de kerstmarkten, biedt een breed scala aan markten, van de historische sfeer bij het kasteel van Charlottenburg tot de trendy markten in stedelijke centra. Trier en Stuttgart combineren de charme van hun historische settings met een uitgebreid aanbod aan kerstactiviteiten en -producten.

Gerelateerde artikelen:
EVI.
Print Friendly, PDF & Email