Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De manier waarop de kosten worden doorberekend aan gebruikers van het openbaar vervoer, blijft een punt van discussie.

De Olympische Spelen van 2024 in Parijs brengen meer met zich mee dan alleen sportieve opwinding. Een recente aankondiging door Île-de-France Mobilités (IDFM) over een nieuw tariefsysteem voor het openbaar vervoer, specifiek ontworpen voor de Spelen, heeft voor opschudding gezorgd. Deze aanpassing gaat in tegen de eerder beloofde gratis vervoersmogelijkheden tijdens de Olympische Spelen, wat tot veel discussie heeft geleid.

IDFM heeft de nieuwe ‘Paris 2024’ pas gepresenteerd, die toegankelijk zal zijn van 20 juli tot en met 8 september, bedoeld om de toeristische ervaring te vergemakkelijken en wachtrijen te beperken. Laurent Probst, algemeen directeur van IDFM, benadrukt dat deze pas gericht is op het verbeteren van de informatieverstrekking aan passagiers en het beheer van passagiersstromen. Met tarieven variërend van 16 euro voor één dag tot 70 euro voor een week, is deze pas beduidend duurder dan de huidige weektarieven.

Dit nieuwe tariefbeleid, dat speciaal voor de Olympische Spelen wordt ingevoerd, roept vragen op over de toegankelijkheid en betaalbaarheid van vervoer voor zowel toeristen als lokale inwoners.

(Tekst loopt door onder de foto)
Afbeelding: Pitane Blue - Parijs in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2024

"Deze Paris 2024 pas is ontworpen om de toeristische ervaring zoveel mogelijk te vereenvoudigen, maar ook om wachtrijen te beperken en ticketagenten in staat te stellen zich te concentreren op het verstrekken van informatie aan passagiers en het beheren van de passagiersstroom."

Deze tariefverhoging is een onderdeel van een groter plan waarin IDFM 200 miljoen euro investeert om de metro- en treindiensten met 15% te verhogen tijdens de Olympische Spelen. Dit plan is gericht op het accommoderen van de verwachte 10 miljoen toeristen. Valérie Pécresse, president van de regionale raad van Île-de-France, heeft benadrukt dat het belangrijk is om “de juiste prijs” vast te stellen, waarbij lokale bewoners niet de lasten zullen dragen van deze verhogingen. Abonnees met een maand- of jaarabonnement van Navigo, een Imaginaire R-pas of een seniorenpas worden niet getroffen door deze verhogingen.

Lees ook  Olympische spelen: finaleweek zorgt voor stormloop op treintickets naar Parijs

"Er is geen sprake van dat Francilianen deze kosten betalen. Abonnees met een maandelijks of jaarlijks Navigo-abonnement, een Imaginaire R-pas of een seniorenpas zullen niet worden getroffen door deze verhogingen."

Deze aankondiging komt te midden van onvrede onder Parijzenaars over de recente stijging van de Navigo-pas, die in januari 2024 van €86,10 naar €86,40 per maand zal gaan, een stijging die wordt toegeschreven aan de 2% inflatie. Dit alles wijst op een groeiende zorg onder burgers over de toenemende kosten in verband met de Olympische Spelen van 2024.

Gerelateerde artikelen:
CDTONLIN