Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Decennialang was de Britse luchtvaartindustrie onderworpen aan Europese regels die niet in het belang van het VK waren.

De Britse luchtvaartsector staat aan de vooravond van een belangrijke verandering met de lancering van een consultatie over de hervorming van het systeem voor luchthavenslots. Dit is de eerste keer sinds de jaren ’90 dat de sector inspraak krijgt in het beheer van luchthavenslots. Deze slots, essentieel voor het gebruik van luchthaveninfrastructuur zoals startbanen en terminals, spelen een cruciale rol in het beheer van de drukste luchthavens in het land.

Sinds het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, kan de Britse luchtvaartsector afstappen van het verouderde EU-slotregime en een meer op maat gemaakte aanpak hanteren die zowel bedrijven als passagiers ten goede komt. De voorgestelde hervormingen omvatten nieuwe methoden voor het beheer van slotcapaciteit en de toewijzing ervan aan luchtvaartmaatschappijen.

slotleasing

Een opvallende verandering is de beperking van slotleasing. Hierdoor kunnen slots, in plaats van gedomineerd te worden door grote luchtvaartmaatschappijen, toegewezen worden aan andere concurrenten als ze na een bepaalde periode niet gebruikt worden. Dit kan gunstig zijn voor nieuwere of kleinere luchtvaartmaatschappijen, die mogelijk goedkopere prijzen bieden, en maakt het proces dynamischer. De hervormingen beogen ook meer bevoegdheden te geven om op crises te reageren, waardoor de sector veerkrachtiger en efficiënter wordt in onzekere tijden.

(Tekst loopt door onder de foto)
Afbeelding: Pitane Blue - Britse luchtvaart herziet slotregime.

De Britse luchtvaart herziet slotregime: een tijdperk van vernieuwing.

De huidige, op EU-regelgeving gebaseerde systeem vereist dat het slottoewijzingsproces consistent is in heel Europa. Echter, hoewel de sector de afgelopen 20 jaar is ontwikkeld en gegroeid, zijn de regels van het slotsysteem ongewijzigd gebleven. Nu, met nieuwe vrijheden, kan het Verenigd Koninkrijk ervoor zorgen dat het systeem rekening houdt met de specifieke behoeften van het land.

marktconcurrentie

Deze hervormingen, ingegeven om de belangen van zowel luchtvaartmaatschappijen als luchthavens in evenwicht te brengen, kunnen leiden tot verhoogde marktconcurrentie, meer innovatie en lagere prijzen. Bijvoorbeeld, door nieuwe luchtvaartmaatschappijen meer kansen te geven om slots te verkrijgen op de drukste luchthavens van het VK, wordt de concurrentie aangewakkerd en de productiviteit tussen luchtvaartmaatschappijen gestimuleerd.

Dit kan resulteren in meer betaalbare vluchten en naadloze reizen, aangezien luchtvaartmaatschappijen streven naar betere deals en prijzen dan hun concurrenten, wat miljoenen passagiers ten goede komt die door de luchthavens van het VK reizen. Luchthavens zullen ook zien dat hun slots effectiever worden gebruikt, aangezien luchtvaartmaatschappijen verplicht zullen zijn deze te gebruiken in plaats van op te slaan of te leasen, wat het aantal vluchten verhoogt en reizen vlotter maakt.

De Britse minister van Luchtvaart, Anthony Browne, benadrukte dat de Britse luchtvaartindustrie decennialang onderworpen was aan Europese regels die niet in het belang van het VK waren. Maar nu de sector sterker wordt na de pandemie, is een systeem nodig dat deze versterkt, niet beperkt.

(Tekst loopt door onder de foto)

"De hervorming van slots biedt een kans om de efficiëntie van het Britse luchtvaartsysteem te verbeteren en deze consultatie is een welkome stap in die richting. We zullen constructief samenwerken met de overheid om ervoor te zorgen dat de standpunten van luchthavens worden meegenomen naarmate deze plannen zich ontwikkelen."

Karen Dee, CEO van de Airport Operators Association, ziet de hervorming van slots als een kans om de efficiëntie van het Britse luchtvaartsysteem te verbeteren. Deze consultatie wordt gezien als een welkome stap in die richting, en er zal constructief samengewerkt worden met de overheid om de standpunten van luchthavens in de plannen op te nemen.

Deze hervormingen zullen, door samenwerking tussen de overheid en industriepartners, ervoor zorgen dat de luchthavencapaciteit optimaal wordt benut om vertragingen te verminderen en vluchtschema’s te optimaliseren, terwijl ze ook de visie van het ministerie voor een moderne en innovatieve luchtvaartsector verwezenlijken. Dit maakt deel uit van een reeks pro-concurrentiemaatregelen van de overheid om de economie te stimuleren, investeringen aan te trekken en dynamische industrieën te creëren die het beste werken voor de belangen van het VK.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
STARTPAKKET