Pitane Image

Het komt allemaal neer op planning, of het nu gaat om het vinden van het juiste hotel of het kiezen van een gids of touroperator die de juiste ervaringen biedt.

Reizen is een zintuiglijke belevenis, een smeltkroes van geluiden, geuren en smaken. Echter, voor blinde en slechtziende reizigers kan het navigeren door een nieuwe omgeving uitdagend zijn. In ons land zijn circa 350.000 mensen slechtziend of blind. Op vakantie gaan voor hen is niet vanzelfsprekend. Dankzij de inspanningen van verschillende organisaties en de implementatie van technologieën wordt het steeds gemakkelijker voor deze groep om de wereld te verkennen

De sleutel tot een succesvolle reis ligt in de planning vooraf. Dit omvat het vinden van de juiste hotels en gidsen die reiservaringen bieden gericht op geluiden, smaken en tastzin, zoals wijnproeverijen, kooklessen of musea met tastbare ervaringen. Het organiseren van een reis voor mensen met beperkingen brengt echter heel wat uitdagingen met zich mee. 

grondige voorbereiding

Tijdens onze voorbereiding voor dit artikel zagen we meer en meer het belang in van grondige voorbereiding. Dit betekent onderzoek doen naar alle aspecten van de reis, inclusief de indeling van het hotel, de beoordelingen van het personeel en ondersteuningen zoals braille-kamernummers en bewegwijzering of menu’s met grote lettertypen. Maar ook voor luchtvaartmaatschappijen is het belangrijk om te weten of een passagier een visuele of auditieve beperking heeft. Zo kunnen zij hier tijdens de vlucht rekening mee houden.

Luchthavens vormen vaak een uitdaging. De rechten van personen met een beperking of verminderde mobiliteit in het openbaar vervoer zijn een belangrijk onderwerp dat aandacht verdient. Het gaat hier om de toegankelijkheid en assistentie die zij kunnen verwachten bij het gebruik van verschillende vormen van vervoer, zoals vliegtuigen, treinen, bussen, touringcars en schepen.

Wanneer een persoon met een handicap of verminderde mobiliteit een reisticket koopt, is het verplicht voor de aanbieder om relevante informatie over de reis in een voor hen toegankelijk formaat te verstrekken. Dit omvat details over de specifieke faciliteiten die aan boord beschikbaar zijn. Deze maatregel is cruciaal om ervoor te zorgen dat alle reizigers gelijkwaardige toegang hebben tot reisinformatie en diensten.

Lees ook  Reizigers buitenspel in het nieuwe tijdperk van NS Samenreiskorting

Bovendien hebben personen met een beperking of verminderde mobiliteit recht op gratis assistentie, zowel in terminals als aan boord van de voertuigen.

Een belangrijk aspect van deze rechten is dat vervoer niet geweigerd mag worden op basis van handicap of verminderde mobiliteit, behalve om redenen die gerechtvaardigd zijn op grond van veiligheid of vanwege het ontwerp van het voertuig of de infrastructuur. Dit betekent dat veiligheidsredenen de enige legitieme basis kunnen zijn voor het weigeren van vervoer aan deze groep, en benadrukt de noodzaak voor vervoersbedrijven om hun voertuigen en diensten zodanig aan te passen dat ze inclusief en toegankelijk zijn.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: © Pitane Blue - Schiphol Airport

Het Europees Parlement keurde al in 2005 een voorstel goed om de rechten van mensen met een handicap beter te beschermen als ze het vliegtuig nemen. Een geleidehond is een hond die individueel is opgeleid door een erkend opleidingscentrum om taken uit te voeren voor een persoon met een beperking of een andere daarmee gelijkgestelde medische aandoening, die hij begeleidt en waaraan hij permanent is verbonden. Blindengeleidehonden worden over het algemeen kosteloos geaccepteerd door de luchtvaartmaatschappij. Wij adviseren je wel om hierover vooraf contact op te nemen met jouw reisbureau of luchtvaartmaatschappij.

Het Zonnebloem Keycord, internationaal bekend als de Sunflower Lanyard, vertegenwoordigt een vernieuwende aanpak in het bieden van ondersteuning aan mensen met verborgen beperkingen. Dit initiatief, dat inmiddels wereldwijd erkenning heeft gekregen, helpt om onzichtbare handicaps zichtbaar te maken in het dagelijks leven. Dit hulpmiddel is bijzonder waardevol omdat het mensen in de directe omgeving, zoals personeel van vliegtuigen, bussen, treinen, collega’s en zorgverleners, op een discrete manier op de hoogte brengt van de potentiële behoeften van de drager.

Lees ook  Reizigers buitenspel in het nieuwe tijdperk van NS Samenreiskorting

Als je slechtziend of blind bent wil je je kunnen oriënteren in je omgeving. Een topografische kaart met tactiele (voelbare) informatie helpt daarbij.

Video afspelen

Voelbare topografische kaarten met braille dragen bij aan een betere wereld.

Technologie speelt ook een belangrijke rol. Dankzij baanbrekende technologie vind je veilig, zelfstandig en makkelijk je weg in openbare gebouwen. Vervolgens kies je een bestemming om naartoe te navigeren. De app begeleidt je tot op de meter nauwkeurig naar deze plek. Het Bartiméus Fonds haalt alles uit de kast om mogelijk te maken dat mensen die slechtziend of blind zijn voluit kunnen meedoen in de samenleving. Ambassadeurs zetten zich belangeloos in om het werk van het Bartiméus Fonds te ondersteunen en aandacht te vragen voor mensen met een visuele beperking.

Bij de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS) kunt u een aanvraag indienen voor tegemoetkoming in de kosten voor begeleiding tijdens uw vakantie.

De LSBS, opgericht in 1864, is één van de fondsen voor blinden en slechtzienden in Nederland. Particulieren met een visuele beperking, woonachtig in Nederland, kunnen een aanvraag indienen voor al hetgeen kan bijdragen aan het (zelfstandig) functioneren in de maatschappij, waarbij het meestal gaat om een concrete situatie.  Wanneer iemand financieel niet in staat is om zelf die kosten te dragen, en oogheelkundig behoort tot de doelgroep van de stichting, kan die persoon een bijdrage aanvragen. Of men in aanmerking kan komen wordt bepaald op basis van de criteria voor blindheid en slechtziendheid van de World Health Organization (WHO). Op de site van de LSBS leest u meer over de aanvraag hiervoor.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Chiron
Print Friendly, PDF & Email