Pitane Image

De opgedane ervaringen met de pilot zullen gebruikt worden voor de Nederlandse inzet in de onderhandelingen over bovengenoemd voorstel van de EC.

De Nederlandse overheid heeft aangekondigd dat de pilot voor het Digital Travel Credential (DTC) programma, een initiatief voor digitale reisdocumenten, van start zal gaan op 10 januari 2024. Dit innovatieve programma, ontworpen om grensprocessen efficiënter te maken, betekent een aanzienlijke vooruitgang in de manier waarop reizigers met officiële documentatie omgaan.

De DTC-pilot is een respons op de voornemens van de Europese Commissie om in 2024 een conceptverordening uit te geven voor de digitalisering van reisdocumenten. Het DTC-concept, waarbij een reiziger voorafgaand aan de reis zijn gegevens deelt met grensautoriteiten en/of luchtvaartmaatschappijen, is ontworpen om grensprocessen te stroomlijnen en de doorstroom van bonafide reizigers bij drukke grensdoorlaatposten te versnellen.

De Nederlandse pilot, een samenwerking tussen verschillende ministeries, de Koninklijke Marechaussee, de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, KLM, Schiphol en technologieleverancier Idemia, staat open voor Nederlandse, Belgische en Canadese paspoorthouders van 18 jaar en ouder die reizen met een KLM-vlucht van Canada naar Nederland. Deze pilotdeelnemers creëren zelf een DTC door de chip van hun paspoort uit te lezen via een speciaal ontwikkelde smartphone-applicatie. Een belangrijk onderdeel van dit proces is het maken van een selfie, die vervolgens wordt vergeleken met de foto in de paspoortchip om de identiteit van de reiziger te verifiëren.

Cartoon: Pitane Blue - Digital Travel Credential (DTC)

Deze geavanceerde technologie biedt potentiële voordelen voor zowel reizigers als grenscontroleautoriteiten. De Koninklijke Marechaussee kan bijvoorbeeld enkele controles uitvoeren vóór de grenspassage, waardoor het proces aan de grens zelf sneller en efficiënter verloopt. Bij aankomst kunnen pilotdeelnemers gebruik maken van een ’tap & go’ poortje, waarbij een foto van de reiziger wordt vergeleken met de foto uit de paspoortchip.

Lees ook  Grenscontroles gaan nieuw tijdperk in met Digital Travel Credential

De DTC biedt ook voordelen voor het boardingsproces van vliegtuigen, waarbij momenteel visuele controles door medewerkers van luchtvaartmaatschappijen worden uitgevoerd. De inzet van biometrische passagiersverificatie kan dit proces betrouwbaarder en efficiënter maken.

In overeenstemming met de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), wordt de privacy van de deelnemers aan de pilot strikt beschermd. Deelnemers worden voorafgaand aan de reis om uitdrukkelijke toestemming gevraagd voor de verwerking van hun persoonsgegevens, en deze toestemming kan op elk gewenst moment worden ingetrokken. Het is belangrijk om te benadrukken dat de DTC geen vervanger is van het fysieke paspoort; reizigers moeten nog steeds hun fysieke documenten bij zich dragen.

De bevindingen van deze pilot zullen worden gerapporteerd aan de Europese Commissie en zullen belangrijke inzichten bieden voor de ontwikkeling van toekomstige wetgeving op dit gebied. Deze ervaringen zullen ook bijdragen aan de Nederlandse inzet in onderhandelingen over voorstellen van de Europese Commissie.

Gerelateerde artikelen:
Chiron
Print Friendly, PDF & Email