DVDP

NS wil de dienstregeling in 2025 flink verbeteren en zo een forse stap zetten richting de toekomst. Het is de grootste verandering in jaren en voor veel reizigers verandert er dus wel iets.

De Nederlandse Spoorwegen staat aan de vooravond van een historische verandering in hun dienstverlening. Met het voornemen om vanaf volgend jaar maar liefst 1600 extra treinen per week te laten rijden, belooft het de grootste wijziging van de dienstregeling in jaren te worden. Deze ambitieuze stap, bedoeld om de verbinding tussen regio’s aanzienlijk te versnellen, heeft zowel bijval als kritiek ontvangen van het reizigerspubliek en belangengroepen.

Het uitbreidingsplan ziet voor het eerst treinen over de hogesnelheidslijn (hsl) rechtstreeks rijden van Amsterdam Zuid naar steden als Almere, Lelystad, en Amersfoort, met de toekomstvisie om deze verder door te trekken naar Zwolle, Leeuwarden, en Groningen. Deze strategische zet om de hsl een prominentere plaats in het nationale spoornetwerk te geven, wordt door de NS gezien als een sleutelcomponent om de bereikbaarheid binnen Nederland te verbeteren. Alles staat in de Adviesaanvraag Dienstregeling 2025 aan regionale overheden en de reizigersorganisaties, verenigd in het LOCOV.

kritisch

Desondanks is niet iedereen overtuigd van de haalbaarheid van deze plannen. Kritische geluiden komen vooral van reizigers die wijzen op de huidige uitdagingen waar de NS mee kampt, zoals de frequentie van vertragingen en storingen. Een reiziger uitte zijn scepsis door te benadrukken dat de NS zich eerst moet focussen op het betrouwbaar maken van het huidige rooster, vooral na recente verstoringen veroorzaakt door defecte bovenleidingen.

Lees ook  Reizigers buitenspel in het nieuwe tijdperk van NS Samenreiskorting
(Tekst loopt door onder de foto)

“Treinreizigers ondervinden momenteel hinder van minder beschikbaar materieel en personeel, snelheidsbeperkingen en noodzakelijke werkzaamheden. Hoewel deze nieuwe dienstregeling niet alle problemen op het spoor kan rechttrekken, hebben we toch een groot aantal verbeteringen kunnen doorvoeren. We rijden bijvoorbeeld met nieuwe en snellere Intercity's over de Hogesnelheidslijn vanuit Rotterdam door naar Lelystad en Amersfoort. Tussen Rotterdam en Den Haag rijden we zes Sprinters per uur en we rijden meer treinen in de vroege ochtend en de late avond. Stap voor stap maken we de trein voor steeds meer reizigers een aantrekkelijke manier van reizen.”

De plannen komen ook op een moment dat zowel de NS als ProRail, verantwoordelijk voor het spooronderhoud, te maken hebben met significante uitdagingen. ProRail heeft aangegeven dat het spoorwegnet kampt met achterstallig onderhoud, wat niet altijd buiten reguliere diensturen om opgelost kan worden. Dit betekent dat reizigers de komende jaren mogelijk hinder zullen ondervinden van werkzaamheden.

Niettemin heeft de aankondiging steun gekregen van reizigersvereniging Rover, die de terugkeer naar volle dienstregelingen voor eerder afgeschaalde trajecten toejuicht. Ook vakbond FNV Spoor ziet de ambitie van de plannen in, maar waarschuwt voor de impact op de werkdruk van het NS-personeel.

definitief

Elk jaar vraagt NS reizigersorganisaties en regionale overheden begin van het jaar om advies over de dienstregeling die in december ingaat. NS gebruikt deze adviezen om de plannen waar mogelijk te verbeteren. Daarna bekijkt spoorbeheerder ProRail of de wensen van NS passen op het spoor, waarbij zij ook rekening houdt met de wensen van andere reizigersvervoerders en goederenvervoerders. In het najaar wordt de definitieve dienstregeling dan bekendgemaakt.

Lees ook  Periode van rust voor omwonenden die overlast ervaren van Eindhoven Airport
ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
STARTPAKKET
Print Friendly, PDF & Email