Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

"Het is ingrijpend wat er allemaal moet gebeuren om de gasten het naar de zin te maken", deelt een werknemer.

Het Marriott Beach Resort in Piscadera Bay, Curaçao, staat aan de vooravond van een grote transformatie. De komende weken zal het resort, dat gelegen is in een van de meest pittoreske delen van het eiland, exclusief openen voor Joodse gasten. De voorbereidingen voor deze aanzienlijke onderneming zijn in volle gang en omvatten de aanleg van nieuwe tennisbanen, het vervangen van strandstoelen en het aanpassen van de keukenfaciliteiten om te voldoen aan de strikte koosjere dieetwensen.

groepsvakantie

Dit is niet de eerste keer dat een grote groep Joodse gasten Curaçao kiest voor een groepsvakantie. Echter, dit is wel de eerste keer dat zij hun intrek zullen nemen in het Marriott Beach Resort. Eerder bezoek twaalf jaar geleden vonden plaats op andere locaties op het eiland. De aanpassingen die nu plaatsvinden zijn uitgebreid. Het personeel is druk bezig met schilderen, schoonmaken, en het ontvangen van containers vol nieuwe voorzieningen voor de gasten. Een van de vaste gasten schrijft ons: “Vannacht om 3 uur liepen ze nog met karren te slepen over de gangen.” Ook zorgen bij het personeel dat vragen stelt over de impact op de gasten die momenteel van hun vakantie genieten. 

Dit exclusieve evenement betekent dat er gedurende deze tijd geen andere gasten in het hotel kunnen verblijven.

(Tekst loopt door onder de foto)
keuken
Foto: © Pitane Blue - Curaçao Marriott Beach

De transformatie van het Marriott Beach Resort in Curaçao naar een exclusief vakantieoord voor Joodse gasten heeft ingrijpende gevolgen, met name voor het keukenpersoneel. De omschakeling naar een volledig koosjere keuken is een complexe en uitdagende onderneming die zowel logistieke als educatieve aanpassingen vereist.

De veranderingen in het resort zijn niet zonder uitdagingen. De werknemers van het hotel geven aan dat het een enorme inspanning vereist om aan alle specifieke behoeften van de gasten te voldoen. Dit omvat niet alleen fysieke veranderingen maar ook aanpassingen in de dienstverlening en beveiliging. Eigen koks voor de Joodse gasten nemen een deel van de taken over om er zeker van te zijn dat niets fout gaat. Personeel wordt bijvoorbeeld getraind in de kasjroet, de Joodse spijswetten, wat vereist dat al het nieuwe keukengerei wordt gewijd via touwelen, een ritueel dat de items geschikt maakt voor gebruik. 

Wie betaald, bepaalt. Dat het hotel tijdelijk zijn deuren sluit voor reguliere gasten om exclusief 700 Joodse gasten te accommoderen, heeft ook gevolgen voor vaste klanten zoals de TUI crew. Deze crewleden, die bijna dagelijks ondergebracht worden in het resort vanwege hun frequente vluchten naar en van het eiland, moeten nu uitwijken naar andere accommodaties in Willemstad.

Joodse gemeenschap

De komende weken wordt het Marriott Beach Resort in Curacao het toneel van een bijzondere gebeurtenis: de viering van Pesach, het Joodse Paasfeest, dat van 22 tot en met 30 april plaatsvindt. Dit belangrijke feest, dat acht dagen duurt (zeven in Israël), herdenkt de uittocht van de Joden uit Egypte, een verhaal van verdrukking en uiteindelijke bevrijding. Voor de Joodse gemeenschap is Pesach een tijd van reflectie en vernieuwing, waarbij de bitterzoete geschiedenis van slavernij en de daaropvolgende verlossing centraal staat.

Tijdens Pesach ondergaan vele Joodse huishoudens een grondige schoonmaak om al het gist en gefermenteerde producten uit hun huizen te verwijderen, wat symbolisch staat voor het verwijderen van trots en arrogantie. Dit is slechts een onderdeel van de uitgebreide voorbereidingen die getroffen worden voor de sedermaaltijden, die op de eerste twee avonden van Pesach gehouden worden. Deze maaltijden zijn zowel ritueel als festijn, waarbij specifieke gerechten die rijk zijn aan symboliek worden geserveerd, zoals matze (ongezuurd brood) en maror (bittere kruiden).

Curaçao

De geschiedenis van de Joodse gemeenschap op Curaçao is diep verankerd en invloedrijk. De eerste Joden arriveerden in de 17e eeuw en speelden een cruciale rol in het opzetten van de handelseconomie, ondanks de onvruchtbare landbouwgrond. Deze pioniersgeest heeft een blijvende impact gehad op de economie en cultuur van het eiland. Door de jaren heen heeft de Joodse bevolking echter te maken gehad met demografische verschuivingen, waaronder emigratie en een toename van gemengde huwelijken, wat heeft geleid tot een vermindering van het aantal Asjkenazische en Sefardische Joden op het eiland.

Ondanks deze veranderingen blijft de culturele en religieuze erfenis van de Joodse gemeenschap zichtbaar, met belangrijke symbolen zoals de Synagoge Mikvé Israel-Emanuel in de hoofdstad Willemstad. De komst van de grote groep in het Marriott Beach Resort onderstreept nogmaals de sterke banden die blijven bestaan tussen de Joodse gemeenschap en Curaçao.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
AppStores