Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

OCTO.CAB, opgericht door een groep visionaire ondernemers, zag al in 2019 mogelijkheden om de markt van dataterminals te doorbreken.

Vanuit een kantoor in Eindhoven is een revolutie in de taxisector op komst. Met de verwachte invoering van nieuwe wetgeving op 1 januari 2025, waarbij alle taxi’s realtime verbonden moeten zijn met de servers van de Inspectie Leefmilieu en Transport (ILT), speelt het bedrijf OCTO.CAB in op een grote verandering.

Tijdens brainstorm sessies zaten mede-oprichters John van Gils, Luuk Soentjens, Ruud Mathijssen en enkele anderen samen aan tafel, waar zij zich vrij voelden om ideeën uit te wisselen en elk probleem vanuit verschillende hoeken te benaderen. Zoals octopussen zich aanpassen aan hun omgeving, zochten de oprichters naar flexibele oplossingen voor de starre markt van dataterminals. “We hebben verschillende aanpakken en ideeën uitgeprobeerd, net zoals een octopus verschillende tactieken gebruikt om problemen op te lossen,” legt John van Gils uit.

De naam OCTO.CAB is dan ook een directe verwijzing naar deze veelarmige strategie. Elke ‘arm’ van de octopus staat symbool voor een ander aspect van de service die OCTO.CAB biedt, van de gebruikersinterface en hardwareontwerp tot de integratie met bestaande systemen en de naleving van de nieuwe regelgeving. “De bestaande markt was verzadigd met enkele spelers die nauw verbonden waren met softwarebedrijven, wat ons beperkte in het maken van koppelingen. Dit heeft ons aangezet om zelf iets te ontwikkelen,” vertelt van Gils.

De ontwikkeling van OCTO.CAB is vanaf het begin af aan begeleid door Luuk Soentjens, die met zijn uitgebreide praktijkervaring precies wist wat de markt nodig had. “We hebben de tijd genomen om het product verder te ontwikkelen en te verfijnen. Certificeringen voor de huidige BCT zijn veel te duur voor de periode van de ‘oude’ BCT die nog rest, dus het was waard om te wachten. We wilden ervoor zorgen dat we een volledig functioneel en geoptimaliseerd product hadden,” zegt Soentjens.

(Tekst loopt door onder de foto)
OCTO.CAB
Foto: © Pitane Blue - OCTO.CAB

"Zolang men niet definitief weet wat de certificeringseisen zijn, is het moeilijk om een label te plakken op de kosten per maand. Van de hardware kunnen we dat wel, die ligt op 1.499,- EUR exclusief de inbouwkosten. Maar de bijkomende maandelijkse kosten zijn nog niet definitief bepaald."

De nieuwe terminal, die geschikt is voor elk type personen- of goederenvervoer, is niet alleen gericht op compliance met de nieuwe wetgeving, maar biedt ook praktische voordelen. “Het apparaat is compact, makkelijk te installeren en vereist geen lange uitleg. Het is intuïtief in gebruik,” voegt van Soentjens toe. Dit is een belangrijk verkooppunt gezien de beperkte ruimte in nieuwere auto’s voor installatie.

Lees ook  Gevaar op de weg: ILT grijpt in bij vervoer gevaarlijke stoffen

compact apparaat

Wat de hardware betreft, heeft OCTO.CAB aandacht besteed aan elk detail. “We hebben alle aansluitingen aan één kant van het apparaat geplaatst om installatie en onderhoud te vergemakkelijken,” verduidelijkt Luuk. Dit ontwerp, gecombineerd met een gebruiksvriendelijke interface en een robuust softwareplatform, maakt de OCTO.CAB een aantrekkelijke optie voor taxibedrijven die zich voorbereiden op de toekomstige regelgeving.

De innovatieve ontwikkelingen binnen de taxisector loopt ook tegen aanzienlijke bureaucratische hordes aan. De introductie van nieuwe technologieën zoals die van OCTO.CAB is cruciaal voor de modernisering van de sector, maar regelgeving kan innovatieve bedrijven ook in een benarde positie brengen, zoals blijkt uit de uitdagingen die de ondernemer schetst.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Luuk Soentjens in gesprek over de OCTO.CAB

"Wanneer ze vasthouden aan de verplichting een BCT te moeten installeren naast onze oplossing, is er al achterstand vanaf de start. Niet veel bedrijven willen twee kastjes in de taxi inbouwen. Mijn kans om te testen wordt daarmee al een stuk kleiner."

Het bedrijf staat voor een potentiële deelname aan ‘Praktijktoets 2’, een initiatief van de Inspectie Leefmilieu en Transport (ILT), bedoeld om te testen of nieuwe technologieën voldoen aan de strenge regelgeving in de sector. Echter, Soentjens benadrukt dat de voorwaarden voor deelname nog onduidelijk zijn, wat het voor hen moeilijk maakt om hun deelname en strategie te plannen. “We wisten nog niet helemaal hoe we mee konden doen,” legt hij uit. Dit toont aan hoe onzekerheid over regelgevende kaders innovatieve bedrijven kan remmen.

nadeel

De situatie wordt nog gecompliceerder door de bestaande verplichting voor taxi’s om een Boordcomputer Taxi (BCT) te installeren. Soentjens voelt dat zijn bedrijf en de taxibedrijven die willen deelnemen aan de test, benadeeld worden doordat ze mogelijk verplicht zijn om naast de OCTO.CAB terminal ook een standaard BCT in te bouwen. “Niet veel bedrijven willen twee kastjes in de taxi inbouwen,” zegt hij, wat wijst op de praktische en financiële lasten die dergelijke regelgeving met zich meebrengt.

Lees ook  ILT: veiligheid luchtvaart onder druk door drones

De frustratie is duidelijk wanneer hij spreekt over het oneerlijke speelveld dat gecreëerd wordt door deze dubbele vereisten. Hij pleit voor een voorlopige voorziening die het voor nieuwe leveranciers zoals OCTO.CAB mogelijk maakt om hun apparaten te testen zonder de noodzaak van een BCT, iets wat de drempel voor innovatie aanzienlijk zou verlagen. “Ik had gehoopt dat ze een voorlopige voorziening zouden treffen,” merkt hij op, wat de deur zou openen voor meer flexibiliteit en innovatie in de sector.

toekomst

De toekomst van OCTO.CAB ziet er rooskleurig uit, met een sterke nadruk op gebruiksgemak en innovatie. Als de wetgeving zoals verwacht wordt ingevoerd, staat OCTO.CAB klaar om een belangrijke speler te worden in een snel evoluerende markt. Dit alles wijst op een slimme strategie die niet alleen voldoet aan nieuwe regelgeving, maar ook echte waarde biedt aan de eindgebruikers in de taxisector.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
STARTPAKKET